Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie

Leren met je lijf

Waar moet je rekening mee houden als je buiten een bewegend leren lesgeeft? Waarom is het zo belangrijk? Lees er alles over in dit artikel en ga daarna meteen aan de slag met twee leuke activiteiten die weinig materialen nodig hebben en gaan over onderwerpen die in elke kleuterklas aan bod komen: rijmen en tellen!

Muziekhoek

Pop(pen)muziek

In kleutergroepen speelt muziek gedurende de dag vaak een grote rol. Zingen bij wisselmomenten, versjes bij een thema of dansen in de speelzaal.

Teamkamer

Ik hecht geen waarde aan een kleutertoets

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Er was eens een opleiding die heette de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School). Daar was alles toegespitst op kleuters. De laatste generatie klossers gaat zo zoetjes aan met pensioen, dus is het de moeite waard om te vragen wat zij ons nog kunnen meegeven. Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. ...

Papier, hier!

Met papier kun je eindeloze creaties maken en er zijn allerlei soorten. Dik, dun, zwart, wit of kleurrijk. Sitspapier, glanspapier, vloeipapier of vliegerpapier. Scheuren is een prima manier om kinderen deze verschillende soorten papier te laten ontdekken. Daarnaast is scheuren ook een goede fijn motorische oefening...

19 Ideeën met pittenzakjes

Pittenzakjes. Wie heeft ze niet op school? Ze worden vooral gebruikt tijdens gym- en spellessen, maar je kunt er nog veel meer mee doen! Hier vind je een grote variatie aan ideeën,er zit vast iets bij waar jij nog niet aan had gedacht.

 

Leeshoek

‘Welk boek zal ik voorlezen?’ Er is zoveel keus! Merel de Vink, boekenexpert bij Leesvink, helpt je uit de brand. Ze selecteert voor ons de verrassendste, mooiste en ontroerendste voorleesverhalen.

 

 

Inspirerend Onderwijs

Te gast op Waalcampus

In 2019 rees op een kale vlakte in ’s-Gravenzande een nieuwe school uit de grond: Waalcampus. Vanuit de visie dat je kinderen alle kansen moet bieden om zich te ontwikkelen begon directeur Astrid Vreugdenhil met het verzamelen van teamleden om deze ambitite vorm te geven. Astrid: ‘Ik ben geen directeur, ik ben een t...