Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Artikelen in de categorie: Themahoek ×
Themahoek

Sjoerd en de Stapelstad

Juf Renate vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Sjoerd en de stapelstad. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Barry Menger en Mats Ganzeman. 

 

Themahoek

Cadeautje

Cadeautje van Miriam Bos. Uitgeverij Lemniscaat.

Juf Kim vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Cadeautje. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Miriam Bos.

 

Juf Kim houdt wel van een feestje! Toen dit project voorbijkwam, was de keuze dus snel gemaakt. Het is een thema dat dicht bij de belevingswereld van de kinderen...

Themahoek

Bijzondere keus, meneer de reus!

Juf Maartje vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Bijzondere keus, meneer de reus!. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Erik van Os en Elle van Lieshout.

Themahoek

De bijzondere beer

Juf Anke vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project De bijzondere beer. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp.

 

Themahoek

Kleur

Juf Evelyn vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Kleur. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Marieke ten Berge.

Themahoek

Dag poes!

Juf Meriël vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Dag poes!. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mies van Hout.

 

Themahoek

Gestrikt!

Juf Manon vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Gestrikt! een project over schoenen. Het project is gebaseerd op het prentenboek Gestrikt! van Milja Praagman.

Themahoek

Agent en boef

Juf Linda vertelt over het Kleuteruniversiteit-project Agent en Boef. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Kees de Boer.

 

Themahoek

Was ik maar...

Juf Esther en Rosan vertellen over werken met het Kleuteruniversiteit-project Was ik maar - talentontwikkeling. Het project is gebaseerd op het prentenboek Was ik maar van Mies van Hout.

 

Themahoek

Rikki en de tuin van opa

Project ‘De groentetuin’

Juf Meriël vertelt over werken met het Kleuteruniversiteit-project De groentetuin. Het project is gebaseerd op het prentenboek Rikki en de tuin van opa van Guido van Genechten. 'Ik wilde werken met het thema groeien, daarom koos ik het project De groentetuin. Het sprak mij aan om de kinderen te leren hoe eten groeit...

Themahoek

Snackbar in je klas

De themahoek als hotspot van betekenisvol leren

De themahoek is niet zomaar een hoek, maar een onmisbaar element in het thematisch werken. Waarom is deze hoek zo belangrijk en hoe je richt je die samen met de kinderen in?

 

Themahoek

Alfabet de letterdief

De projecten van Kleuteruniversiteit zijn bedoeld om je te enthousiasmeren en te inspireren. Iedere leerkracht geeft er een eigen draai aan en gebruikt de inhoud naar eigen inzicht. Als kinderen er thuis over praten of naar school komen met ideeën, dan weet je dat je raak hebt geschoten! In dit artikel komen leerkra...

Themahoek

Spelen met een spelscript

De themahoek is ingericht als klaslokaal waarin de kinderen schooltje kunnen spelen. Blaffend komt de hond binnengekropen, de juf aait hem over zijn kop en zijn baas hangt de riem om een stoel. Verbaasd kijk ik toe. Dit is wel een heel bijzondere school! Hier kan het werken met spelscripts een fijne toevoeging zijn....

Themahoek

Kennis die niet verloren mag gaan

Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander ging dit keer op bezoek bij een KLOS-reünie! Zo veel Klossers bij elkaar levert een hoop wijsheden op.

Themahoek

Kikker is Kikker

Waarom koos je dit project?

Esther: ‘Ik koos het project Kikker is Kikker, omdat het me een mooie start van het schooljaar leek. Het bevat veel groepsvormende activiteiten. Ook is de centrale boodschap, dat iedereen goed is zoals hij of zij is, mooi om het schooljaar mee te starten.’ Jamie: ‘Ik zocht een project da...

Themahoek

Inspirerend onderwijs

Juf Sanne op zoek naar Maria Montessori

Tijdens het laatste jaar van de Pabo liep ik stage op een school met Klossers van wie ik de fijne kneepjes van het vak heb mogen leren. Zo leerde ik onder andere dat elk kind een plantje zou moeten hebben om te verzorgen, hoe kleuters een stoel moeten dragen en drietrapslesjes voor het aanbieden van materiaal. Maar ...

Themahoek

Maar eerst ving ik een monster

Lig jij ook wel eens te dromen?

Over monsters die gaan komen?

Ik wel. Maar wil je weten wat ik zeg?
Monster, monster ik jaag je weg!