Welkom
Welkom op het online gedeelte van Kleuteruniversiteit Magazine. Hier vind je de meeste artikelen van alle nummers. Zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.
Kleuteruniversiteit Magazine is een samenwerkingsproject tussen Kleuteruniversiteit, Meester Sander en Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Het is een inspirerend en onafhankelijk magazine, bedoeld voor professionals in basisonderwijs en kinderopvang en studenten van PABO en pedagogiek die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar. Het tijdschrift verschijnt vier keer per schooljaar. Klik hier voor informatie rondom abonnementen.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag zien hoe ons mooie tijdschrift er op papier uitziet? Bekijk dan hier de online preview.
Voor vragen, suggesties, of deelname aan onze rubrieken kun je mailen naar info@kleuteruniversiteitmagazine.nl. Bekijk ook ons lijstje met veel gestelde vragen. Misschien vind je daar het antwoord op jouw vraag wel.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Werk in uitvoering!
De optimale bouwhoek
Monique van Essen
In de vorige jaargang van Kleuteruniversiteit magazine heb je kunnen lezen over de ontwikkeling die kinderen doormaken in hun bouwcreaties. Kinderen gaan van ‘platte’ bouwwerken steeds meer in de hoogte bouwen en complexe creaties maken.
In dit artikel lees je hoe je de bouwhoek aantrekkelijk inricht voor alle kinder...

Stilte na de Sintstorm
10 sfeervolle activiteiten in de aanloop naar kerst
Karin Blankert en Anke van Boxmeer
De periode voor Kerstmis is voor veel kinderen en leerkrachten een fijne tijd, zeker na alle drukte rondom sinterklaas. Even wat rustiger. Met korte dagen, donker weer, gedempte geluiden. Een tijd om letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren. Een tijd om af te stappen en stil te staan. Juist ook in de klas.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Laat het los!
Kinderen zelf laten knutselen
Anke van Boxmeer
Op het programma staat een knutselopdracht passend bij het thema. Elke dag werkt een groepje kinderen met de leerkracht aan hetzelfde knutselwerkje. Aan het eind van de week hangen er vijfentwintig knutselwerkjes op het prikbord. Het kost de leerkracht veel tijd en wat zegt het resultaat over de creativiteit van de ...
_w400_h260_bgtop.jpg)
Zand erover!
Monique van Essen
Je kunt ermee bouwen, er iets in begraven, er modder van maken of ermee druppelen: zand kan alle vormen aannemen. Heeft de zandtafel hierdoor zo’n grote aantrekkingskracht op kinderen? Het biedt eindeloze mogelijkheden voor spelend leren en is daardoor onmisbaar in elke kleuterklas.

Goed uit de verf komen
Monique van Essen
Verven met kleuters. Voor de één een ware uitdaging, voor de ander een routineklus. Met een verfbord kunnen kinderen al snel zelf aan de slag, maar een groepje aan het werk zetten met een gerichte opdracht, dat vraagt iets meer organisatie.

Pas op, hier wordt gebouwd!
Monique van Essen
Bouwen is de favoriete activiteit van veel kleuters. In de bouwhoek werk je met je handen en kun je je fantasie de vrije loop laten. Als je oplet zie je duidelijke verschillen in technieken en ontwikkeling. ‘s Ochtends worden er in de bouwhoek misschien alleen torens gebouwd, ’s middags verschijnt er ineens een bouw...

De knappe kleuter knipt knap
Monique van Essen
In een kleuterklas waar bijna elke dag wordt geknutseld, is knippen een belangrijke handeling. De verschillen tussen kinderen zijn ook bij deze vaardigheid zichtbaar. De ene kleuter
hanteert de schaar nog als een snoeischaar, terwijl een ander al hele figuren uitknipt. Reden genoeg om deze techniek eens onder de lo...
_w400_h260_bgtop.jpg)
Van werkblad naar actieblad
Janneke van de Groes en Caroline Farret Jentink
Door het COVID-19 virus en de daaropvolgende crisis, waren leerkrachten vanaf maart 2020 genoodzaakt thuisonderwijs te geven. Tijdens deze periode werd er veel van hen gevraagd. Ook van ouders. Zij moesten naast hun eigen werk hun kinderen begeleiden met hun schoolwerk. De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit public...
_w400_h260_bgtop.jpg)
Met je handen in de klei
Monique van Essen
In een kleuterklas is klei onmisbaar.
Klei heeft aantrekkingskracht op kinderen. Klei voelt lekker in je handen, het laat zich makkelijk vervormen en bij een foutje begin je gewoon opnieuw. Elke aanraking brengt resultaat. Ook bij het werken met klei doorloop je verschillende stappen.