Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Artikelen in de categorie: Inspirerend onderwijs ×
Inspirerend onderwijs

Lopend buffet aan mogelijkheden

Een kijkje op ’t Honk

Het onderwijs in Nederland wordt in veel verschillende vormen en op veel verschillende niveaus gegeven. In deze rubriek bezoeken we scholen met een heel eigen concept of een sterke visie. We spreken bevlogen leerkrachten en nemen een kijkje achter de schermen. 

 

Inspirerend onderwijs

Zet je EF-bril op

Geïntegreerd werken aan executieve functies bij kleuters

Executieve functies, afgekort EF, is een overkoepelende term voor cognitieve processen die je in staat stellen om jouw gedrag, gedachten en gevoelens te sturen, om zo doelgericht en sociaal gedrag in het dagelijkse leven te laten zien. Het geconcentreerd maken van een puzzel, het samen spelen van een gezelschapsspel...

Inspirerend onderwijs

Hypers en hypo's

Hoe ga je om met type 1 diabetes in de klas?

In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. Dat is een op de veertien Nederlanders. Diabetes kent twee types: type 1 en 2. Type 1 komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Zo’n 100.000 mensen in Nederland hebben type 1 diabet...

Inspirerend onderwijs

Bouwstenen voor een kleuterkonijnenhok

Een gouden start met jouw kleuters

Wat vind je leuk om te doen Nijntje, vraagt vader

Zoveel! Roept Nijntje blij

Tekenen en kleuren vind ik fijn

En steppen op mijn step

En klimmen in de boom

Rijden met mijn trein

Maar het leukst vind ik

Samen spelen!

(Dick Bruna, 2015)

 

Inspirerend onderwijs

Van rijdende school tot kleuterklas

De onderwijsreis van juf Charlotte

‘Hoi! Leuk dat je kijkt naar een nieuwe juffenvlog. Ik ben juf van groep 4/5. Het is vandaag woensdag en ik neem jullie mee.’ Zo begint Charlotte Hoeboer haar juffenvlogs. Onder de naam Jufvlogt maakte ze meer dan tweehonderd vlogs over haar leven als juf. Ze slaat nu een nieuwe weg in met de serie: De Onderwijsreis...

Inspirerend onderwijs

Ritme, ruimte en rituelen

Een bezoek aan De Proeftuin

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Zwolle bij De Proeftuin. Een gloednieuwe school waar ze uitgaan van ritme, ruimte en rituelen.

 

Inspirerend onderwijs

Excellente verhalen

Een bezoek aan de Windroos

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Wijk bij Duurstede op de Windroos en kijkt zijn ogen uit op deze school vol verhalen.

Inspirerend onderwijs

Een school zonder gangen

Op bezoek bij IKC Magenta

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Delden op IKC Magenta en kijkt zijn ogen uit in een gebouw zonder gangen.

 

Inspirerend onderwijs

Binnen- en buitenschoenen

Een groen schoolplein in de praktijk

Houtsnippers, bloemen, gras en water, deze woorden komen vaak als eerste in je op als je aan een groen schoolplein denkt. Veel mensen vergeten dat er op een groen schoolplein ook ruimte is voor speeltoestellen en bestrating. De nadruk ligt echter, zoals de naam al zegt, op groene en natuurlijke materialen. Steeds me...