Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Artikelen in de categorie: Voorleesverhaal ×
Voorleesverhaal

Hoge stevige torens

‘Mogen wij nu eens in de bouwhoek, meester?’ vraagt Lynn.

Meester Sjoerd knikt. ‘Natuurlijk! Wie staan er op het kiesbord voor de bouwhoek?’

‘Halim en Diego.’

‘Dan moet je ervoor zorgen dat je de volgende keer jouw naam erbij zet. Morgen?’

‘Maar meester,’ probeert Lynn, ‘Diego en Halim zitten er steeds in. Wij w...

Voorleesverhaal

Kies een vriend

‘Vooruit Aliya’, zegt de meester. ‘Ik merk dat je heel graag iets wilt vertellen.’ Aliya bloost. Ze zitten in de kring en alle kinderen kijken nu naar haar. ‘Mijn mama geeft een feest!’ zegt ze triomfantelijk. ‘Dat klinkt leuk!’ zegt de meester. ‘Wat voor feest?’

...
Voorleesverhaal

Kijken doe je met je ogen

‘Zal ik bij jou komen spelen, Lynn? vraagt Aliya. ‘Het mag van mijn vader.’
Ze staan op het schoolplein dat gevuld is met ouders die hun kinderen komen ophalen. Lynn woont heel dichtbij, dus ze mag altijd alleen naar huis lopen.
‘Ja, leuk,’ zegt Lynn, ‘maar ik moet even langs de supermarkt. Heb ik beloofd aan mijn mo...

Voorleesverhaal

Kijken door een tunnel

Halim probeert te zien wat voor kleur ogen de nieuwe meester heeft, maar hij kan het niet ontdekken. De glazen in de bril van meester Sjoerd zijn donkergekleurd. Diego stoot Halim aan. ‘Waarom heeft de meester zijn zonnebril nog op in de klas?’

 

Voorleesverhaal

Per ongeluk kunst

Er klinkt een harde klik als Tess het knopje van het fototoestel indrukt. Dan hoort ze een ander geluid. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, zegt het fototoestel. Het klinkt een beetje als muziek, maar het is niet echt mooie muziek.

 

Voorleesverhaal

Boeken, boeken en nog eens boeken

Het lijkt wel een optocht. Een vader voorop en daarachter zes kinderen met een rugzak. Ze stappen flink door en kletsen ondertussen honderduit. Waar gaan ze naartoe?

Voorleesverhaal

Hout de dief!

‘Zes en vier erbij, dat is tien, ik weet het zeker’, mompelt Diego terwijl hij naar huis loopt. Zijn rugzak bungelt aan één arm, maar zijn vingers gebruikt hij om te tellen. Zes vingers, vier vingers erbij.

Voorleesverhaal

Een rups in een appel

Met een zacht doekje poetst oma de appel. Aliya kijkt met bewondering toe hoe de appel steeds meer gaat glimmen. Het wangetje van de appel wordt steeds roder. Ze krijgt zin om een hap te nemen.
‘Mag ik ‘m nu, oma?’
Aliya pakt de appel voorzichtig aan en drukt ‘m tegen haar gezicht. Alsof Aliya zo zelf ook een glimmen...

Voorleesverhaal

Aan of uit

Heel langzaam doet Tess de deur van de koelkast dicht. Met een ruk doet Tess de deur weer open. Ze gluurt naar binnen. Terwijl ze de deur van de koelkast weer dichtdoet, houdt ze haar hoofd in de koelkast. Als de deur niet verder dicht kan, trekt ze langzaam haar hoofd uit de koelkast, maar probeert, terwijl ze lang...

Voorleesverhaal

De Olampische Spelen

Aliya rent hard voorbij, alsof iemand achter haar aanzit. Lynn en Tess kijken op van hun zandgebakjes. Waar gaat ze naartoe? Ze kijken Aliya na tot ze de hoek van het plein om is. Tess haalt haar schouders op en zegt: ‘U wilde drie aardbeiengebakjes? Of vier?’ Tess gniffelt, maar voor ze antwoord kan geven, rent Ali...

Voorleesverhaal

Sinterklaas is jarig

Voorleesverhaal

Felice slaat met de voordeur.
Beng! Ze schrikt er zelf van. Toch stampt ze boos verder naar binnen, de woonkamer in. Vandaag is oma er. Oma ziet er geschrokken uit.
‘Kind, heb je de wind meegebracht? De deur!’
Felice gromt alsof ze een boze tijger is en loopt naar de keuken.
‘Hallo oma, wat leuk dat je er bent!’, zegt...

Voorleesverhaal

Allesweter

Voorleesverhaal

Iedere ochtend, als de meeste mensen nog slapen, sluipt de moeder van Aliya zachtjes door de voordeur naar buiten. Ze wandelt door de straten, door het park, het bos, langs de weilanden en weer terug. Ze doet dat elke dag, of het nu regent of droog is en ze is vaak meer dan een uur onderweg. En als de moeder van Ali...

Voorleesverhaal

De draak van Halim

Voorleesverhaal

De kinderen op het voetbalveldje zien dat Halim aan komt rennen. ‘Hé, doe je mee?’ roept iemand.

Maar Halim is buiten adem als hij bij het veldje is. Hij houdt zich vast aan een van de doelpalen.

Diego loopt naar hem toe. ‘Hoi Halim! Ben je moe?’ Hij geeft Halim een beuk op zijn schouder.

 

...
Voorleesverhaal

Het Lammetje van de schaapskooi

‘Tess, houd de deur eens open!’ Opa staat met een grote doos voor de achterdeur. Hij komt naar binnen, het past maar net. Hij schopt zijn klompen uit, maar houdt de doos stevig vast. ‘Wat heb je daar opa?’

Voorleesverhaal

Een toren voor het nieuwe jaar

Het is oudejaarsavond. Buiten is het donker, het vuurwerk is nog niet begonnen. Binnen is het warm en knus. Iedereen ziet er prachtig uit. Er zijn vrouwen met glinsterende jurken, en mannen in nette pakken met glimmende stropdassen.

Voorleesverhaal

De prinses, de ridder en het boekenkasteel

‘Ik heb het gevoel dat ik vandaag een avontuur ga beleven’, zei Lynn toen ze de klas binnenstapte. Halim hoorde haar. ‘O ja?’ Ze knikte.

Voorleesverhaal

De enige vijver van het land

Oma bleef maar roepen dat Tess binnen moest komen. Ze kon het in de verte horen. Maar Tess luisterde niet. Steeds verder liep ze het bos in.

Nog een stukje, en nog een stukje. Ze sprong over een grote tak en kroop onder een struik door. Ze wist niet waar ze uit zou komen, maar het moest wel een magische plek zijn.