Welkom
Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.
Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.
_w670_h315_bg.jpg)
Muziekhoek Bekijk ze allemaal
Word abonnee
Bekijk hier de mogelijkhedenRedactie
Neem contact op met de redactie_w400_h260_bgtop.jpg)
Piximakey
De beste stop-motion app
Meester Sander
Al jaren maak ik stop-motionvideo’s met kinderen. Met deze techniek kunnen kinderen speelgoed tot leven laten komen in een filmpje. Door steeds een foto te maken en daarbij de scène een klein beetje te veranderen lijkt het alsof de figuren op de video zelf kunnen bewegen. Hierbij oefenen de kinderen niet alleen met ...

Glow & Go Bot
De programmeerbare schildpad
Sander Gordijn
De digitale wereld geeft eindeloze mogelijkheden in de klas. Maar hoe zet je digitale middelen op een juiste manier in bij kleuters? Meester Sander, kleutermeester en expert op het gebied van digitaal lesmateriaal in de onderbouw, geeft je de beste tips in de digihoek.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Plugo Count
Rekenen op je vingers
Meester Sander
Plugo is een systeem voor de iPad. Je plaatst de iPad in een houder en op de mat, vervolgens kun je allerlei spellen spelen. In deze review test ik Plugo Count, een spel om te leren rekenen. Op de mat plaats je een hand met drie vingers. Plaats de bijbehorende getallen en bewerkingssymbolen +, – en : op deze vinger...
_w400_h260_bgtop.jpg)
Digitaal de natuur in
Apps voor buiten
Meester Sander
Wist je dat je een tablet ook heel goed buiten kunt gebruiken? Stop de tablet in een stevige hoes en laat de kinderen de meest fantastische foto’s maken. Bespreek daarna samen wat ze gezien hebben. Met onderstaande apps en tools haal je nog meer uit je les in de natuur.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Sphero indi
Programmeren door het kleurendoolhof
Sander Gordijn
Sphero indi is gemaakt voor het jonge kind. Bij Sphero indi maken kinderen een eigen doolhof met de bijgeleverde kleurenkaarten, zelf hoef je dus geen matten meer klaar te leggen. Een sensor aan de onderkant van de Sphero indi registreert de kleur waarover het rijdt. Afhankelijk van die kleur volgt er een actie: een...
_w400_h260_bgtop.jpg)
Picoo
De gameconsole voor buiten
Sander Gordijn
Kinderen rennen met lampjes in hun handen over het plein. Ze gaan op zoek naar cijferkaartjes of spelen samen een tikspel. Bewegen en leren doe je met Picoo.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Greenscreenbox
Maak een video met een green screen
Sander Gordijn
Als je een video opneemt voor een groene achtergrond kan de computer/tablet daar een truc mee uithalen. Op de plek van het groen wordt het beeld doorzichtig. Hierdoor kun je er een andere video of foto achter plaatsen en zo lijkt het net alsof je op een hele andere plek bent dan in werkelijkheid.
_w400_h260_bgtop.jpg)
Een frisse digitale start
Sander Gordijn
Aan het begin van het schooljaar is het tijd om je klas in te richten en alles klaar te maken voor een goede start. Net zo belangrijk is het inrichten van je digitale klas; hoe ga je digitale middelen inzetten dit jaar? In deze digihoek geef ik je tips om het digitale schooljaar goed te starten.

mTiny coding kit
Een robot met emoties
Meester Sander
Als ik mTiny uit de doos haal, hebben de kinderen alleen nog maar aandacht voor deze robot. Het heeft sprekende ogen en kan emoties tonen. Zet de robot een masker op en het is een opeens een kat die je met grote ogen aankijkt. Het ziet er leuk uit, maar heeft het ook daadwerkelijk een meerwaarde voor het leren progr...