Duplo in de klas

Evelien Hoekman

Evelien Hoekman deed mee aan het eerste seizoen van Legomasters. Ze bouwt graag met Duplo en Hubelino, samen met haar twee kleuters. Ze geeft Duplo en Hubelino workshops aan scholen en bedrijven. Daarnaast is ze docent economie en ontwikkelaar van creatief lesmateriaal.

 

Het bouwen met de Deense blokjes is een leerzame bezigheid, zeker ook in de kleuterklas. Het haalt de creativiteit in kinderen naar boven, daagt hen uit en oefent het ruimtelijk inzicht. Als ze werken in duo’s is het een mooie manier om te leren samenwerken en te werken aan de frustratietolerantie. Zo’n bouwwerk wil nog wel eens instorten en je bouwpartner wil nog wel eens een andere weg bewandelen dan die jij in je hoofd had.

 

Kritische blik op de bouwhoek

Als leerkracht kun je dit proces natuurlijk wel sturen. Kijk eens kritisch naar het aanbod in de bouwhoek. Zijn er genoeg standaard bouwblokken, welke kleuren zijn er beschikbaar, zijn alle accessoires wel (altijd) nodig en wordt het aanbod afgewisseld? Hoe zet je de bouwblokken in? Altijd volledig vrij bouwen, zet je een prikkelend voorbeeld neer of zet je het

in als opdracht voor alle kinderen? Hieronder een aantal concrete tips en tot slot een concreet lesvoorbeeld.

  • Kies voor de beginnende bouwers voor Duplo®. Duplo is veel visueler dan LEGO®. Je bouwt meteen iets van formaat. Het nabouwen van een Duplo-voorbeeld gaat ook gemakkelijker. Als je de bouwtekening niet juist opvolgt, is dat veel duidelijker te zien.
  • Gebruik standaard bouwblokken van 2x4 of 4x4 blokken zonder opdruk. Geef de kleuters niet te veel, maar zeker ook niet te weinig blokken. Als je een simpele paddenstoel wilt bouwen gebruik je al snel 50 blokjes. Een bak met ongeveer 250 blokjes is een mooi aantal voor een tweetal om vrij mee te bouwen.
  • Zorg voor één of twee hoofdkleuren waar veel blokken van beschikbaar zijn en van de overige kleuren genoeg blokjes om accenten aan te brengen. Bijvoorbeeld: ik bouw een groen monster met gele ogen en voeten. Als er meerdere groepen op school zijn met Duplo, ruil dan de kleuren uit. Vaak willen ouders ook wel één kleur blokjes ruilen/doneren voor het goede schooldoel.
  • Doe de Duplo-accessoires in een aparte bak. Dit zorgt voor overzicht. Poppetjes, auto’s, dieren, hekken, bloemetjes zijn leuk als aankleding, maar niet noodzakelijk. De creativiteit wordt vaak meer geprikkeld zonder of met een beperkt aantal beschikbare accessoires. Mocht je Hubelino® hebben, doe dit dan ook in een aparte bak.
  • Zorg dat er grondplaatjes zijn om op te bouwen. Geef de leerlingen bij voorkeur kleinere (grond)platen van ongeveer 10x14 noppen. Dit is een handzame maat voor op een tafel. De standaard Duplo-grondplaten zijn eigenlijk te groot. Die nemen een complete tafel in beslag en kun je niet makkelijk draaien als je aan de achterkant van je bouwwerk iets wil toevoegen.
  • Het handigst om Duplo te bewaren is in stapelbare plastic bakken met deksels die je kunt vastklikken aan de bak. Als er dan een bak omvalt, is niet de hele vloer direct bedekt door blokken.
  • Zorg voor inspiratie en/of voorbeelden in de bouwhoek. ‘Maak een tekening’ is vaak een moeilijkere opdracht dan ‘teken een boom’. Zo werkt het met bouwen ook. Zet een fysiek bouwwerk neer of hang een aantal (geplastificeerde) foto’s van bouwwerken op. Tip: Lijm het Duplo-voorbeeld met rauw eiwit (geen grapje) vast. Door eiwit met een klein kwastje aan te brengen en dan te laten drogen, blijven de blokjes goed vast zitten. En na afloop kun je het met behulp van een warm sopje zo weer los maken.

Waar koop ik geschikte Duplo?

Duplo is voor een beperkt onderwijsbudget, net als gewone LEGO, duur. Het gaat echter wel heel lang mee en is niet kapot te krijgen. In de nieuwe Duplosets zitten niet veel bouwblokken en grondplaatjes. Koop daarom tweedehands Duplo. Neem eens een kijkje op Marktplaats of Bricklink.com. Een webwinkel waar ik fan van ben is www.speelgoedshop.nu. Die hebben veel nette tweedehands Duplo. Een andere optie zijn bouwblokken van andere merken die compatible zijn met Duplo. Voordeel is dat deze goedkoper zijn. Er zijn twee merken die ik fijn vind, omdat ze stevig, mooi van kleur zijn en niet onbelangrijk: fijn bouwen.

  • Hubelino heeft naast knikkerbanen ook dozen met witte of gekleurde bouwblokken.
  • BioBuddi een relatief nieuw merk uit Nederland. Het is bijzonder omdat de blokken niet van plastic zijn, maar biologisch afbreekbaar. Naast onbedrukte bouwblokken hebben ze ook kleine grondplaten.

Sneeuwpop


Inspiratie

Duplo leent zich goed voor thema’s. Open opdrachten zoals ‘bouw een paddenstoel’ bij het thema herfst, een piramide voor het thema Egypte en een Paashaas rond de Pasen. Op Pinterest vind je talloze voorbeelden. Ook zijn een aantal Ins

Speciaal voor Kleuteruniversiteit maakte ik twee bouwtekeningen van een Duplo sneeuwpop bij het thema winter. De eerste sneeuwpop is volledig van Duplo. Alleen de ogen worden er los opgeplakt. Je kunt het beste plastic wiebeloogjes gebruiken. Print de kaartjes en plastificeer ze. Maak in de kaartjes linksboven een gaatje en doe ze in de juiste volgorde aan een sleutelring. In dertien stapjes bouwen de leerlingen de sneeuwpop. Geef goede bouwers alleen het kaartje met de benodigde stukken en het eindresultaat. De tweede sneeuwpop is ook van Duplo, maar heeft een Hubelino-hoed. Deze sneeuwpop is dikker, wat het bouwen iets moeilijker maakt. Deze opdracht bestaat uit 14 stappen. Gebruik deze sneeuwpop voor een vervolgles met Hubelino. Geef een groepje van 3 of 4 leerlingen ieder een grote grondplaat en sneeuwpop. Het doel is om een knikkerbaan te bouwen die begint bij de hoed en eindigt op de grond. Dit lukt de meeste groepen prima. Mijn ervaring is dat ze soms wat hulp nodig hebben met de ondersteuning van de baan en soms gebruiken ze te weinig bochten waardoor de knikker te snel gaat.

 

Download de gratis bouwinstructies voor de sneeuwpoppen hier.

 

 

 

 

Deel dit artikel