Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Speelzaal

Alle ballen verzamelen!

Wil je meer doen met bewegend leren in de klas? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel delen we negen lesideeën met ballen. Omdat iedere school wel de beschikking heeft over een grote variatie aan ballen kun je deze suggesties gemakkelijk toepassen in jouw klas. Varieer ook in het formaat van d...

Eerst kleien, dan schrijven

Heeft uw zoon of dochter interesse in het schrijven van cijfers en letters? Maakt hij zelf al boodschappenbriefjes of verlanglijstjes? In deze rubriek vertellen we meer over het leren schrijven en geven we een aantal tips om hier thuis mee aan de slag te gaan. 

 

...
Speelwerktijd

Pas op, hier wordt gebouwd!

Bouwen is de favoriete activiteit van veel kleuters. In de bouwhoek werk je met je handen en kun je je fantasie de vrije loop laten. Als je oplet zie je duidelijke verschillen in technieken en ontwikkeling. ‘s Ochtends worden er in de bouwhoek misschien alleen torens gebouwd, ’s middags verschijnt er ineens een bouw...

Themahoek

Spelen met een spelscript

De themahoek is ingericht als klaslokaal waarin de kinderen schooltje kunnen spelen. Blaffend komt de hond binnengekropen, de juf aait hem over zijn kop en zijn baas hangt de riem om een stoel. Verbaasd kijk ik toe. Dit is wel een heel bijzondere school! Hier kan het werken met spelscripts een fijne toevoeging zijn....

Expert

Stress bij kleuters

Pepijn, 5 jaar oud, verstart als de directrice van de school een klassenbezoekje komt afnemen. Het is niet de eerste keer dat juf Tineke dit gedrag bij hem ziet en ze probeert hem gerust te stellen: Het is maar juf Mila hè, even niet zo aanstellen ze bijt niet!. Op datzelfde moment springt Bo op van haar stoel om...
Voorleesverhaal

Het Lammetje van de schaapskooi

‘Tess, houd de deur eens open!’ Opa staat met een grote doos voor de achterdeur. Hij komt naar binnen, het past maar net. Hij schopt zijn klompen uit, maar houdt de doos stevig vast. ‘Wat heb je daar opa?’

Voorleesverhaal

Een toren voor het nieuwe jaar

Het is oudejaarsavond. Buiten is het donker, het vuurwerk is nog niet begonnen. Binnen is het warm en knus. Iedereen ziet er prachtig uit. Er zijn vrouwen met glinsterende jurken, en mannen in nette pakken met glimmende stropdassen.

Speelwerktijd

De knappe kleuter knipt knap

In een kleuterklas waar bijna elke dag wordt geknutseld, is knippen een belangrijke handeling. De verschillen tussen kinderen zijn ook bij deze vaardigheid zichtbaar. De ene kleuter

hanteert de schaar nog als een snoeischaar, terwijl een ander al hele figuren uitknipt. Reden genoeg om deze techniek eens onder de lo...

Muziekhoek

De weekshake

Muzikale tussendoortjes

In elke kleutergroep wordt gezongen: een goedemorgen liedje, een liedje voor het in de rij staan en een liedje bij het naar huis gaan. Zingen is één van de domeinen van muziekonderwijs. Naast zingen zijn er nog vier domeinen: luisteren, muziek maken, bewegen op muziek en lezen en noteren. In dit artikel geven we je ...

Speelwerktijd

Van werkblad naar actieblad

Door het COVID-19 virus en de daaropvolgende crisis, waren leerkrachten vanaf maart 2020 genoodzaakt thuisonderwijs te geven. Tijdens deze periode werd er veel van hen gevraagd. Ook van ouders. Zij moesten naast hun eigen werk hun kinderen begeleiden met hun schoolwerk. De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit public...

Duplo in de klas

Het bouwen met de Deense blokjes is een leerzame bezigheid, zeker ook in de kleuterklas. Het haalt de creativiteit in kinderen naar boven, daagt hen uit en oefent het ruimtelijk inzicht. Als ze werken in duo’s is het een mooie manier om te leren samenwerken en te werken aan de frustratietolerantie. Zo’n bouwwerk wil...

Aan de slag met letters en klanken

Ouders worden door het (online) thuisonderwijs steeds meer betrokken bij het leerproces van hun kinderen. Kleuteruniversiteit geeft ouders tips en trucs om thuis spelenderwijs met leren aan de slag te gaan.

Rennen, vliegen en springen!

Aan de slag met bewegend leren

Bewegend leren wordt steeds populairder in het onderwijs. En dat is terecht. Bewegend leren is namelijk niet alleen leuk en gezond, het leidt ook tot betere schoolprestaties. Er zijn nog geen methodes die bewegend leren volledig geïntegreerd hebben, dus komt het op jouw creativiteit als leerkracht aan om ermee aan d...

Teamkamer

Op avontuur in een zoekboek

Een zoekboek mag dan wel (bijna) geen tekst bevatten, er zit juist bijzonder veel verhaal en dus taal in. Zoekboeken prikkelen de fantasie en maken kinderen creatief. Bij ons thuis was ‘De gele ballon’ jarenlang het favoriete zoekboek. Avonden achter elkaar zochten we op elke pagina naar de ‘gevangenisboef’, het bla...

Themahoek

Kennis die niet verloren mag gaan

Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander ging dit keer op bezoek bij een KLOS-reünie! Zo veel Klossers bij elkaar levert een hoop wijsheden op.

Engels, gewoon doen!

In het vorige magazine kon je lezen waarom vreemde talenonderwijs aan kleuters zinvol is. Maar hoe pak je dit aan in de praktijk? Er zijn methodes die leerkrachten helpen te starten met Engels. Maar veel van deze methodes zijn meer geschikt voor midden- en bovenbouw en minder toegespitst op hoe kleuters leren.

Themahoek

Kikker is Kikker

Waarom koos je dit project?

Esther: ‘Ik koos het project Kikker is Kikker, omdat het me een mooie start van het schooljaar leek. Het bevat veel groepsvormende activiteiten. Ook is de centrale boodschap, dat iedereen goed is zoals hij of zij is, mooi om het schooljaar mee te starten.’ Jamie: ‘Ik zocht een project da...

Groep 2/3: de gouden combinatie

‘Een pizza met salami en een pizza margherita!’ Voor het loket van de pizzeria in de klas staat Pim uit groep 2. Hij vertelt welke pizza hij wil bestellen. Saskia uit groep 3 schrijft de bestelling op een briefje en geeft het briefje aan de kok die bij de zelfgemaakte pizzaoven staat. De pizza met de bestelde ingred...

Muziekhoek

Boomwhackers

In kleutergroepen speelt muziek gedurende de dag heen vaak een grote rol: zingen bij wisselmomenten, versjes bij een thema, dansen in de speelzaal. Muziek is ook een prachtig middel om aan meerdere ontwikkelingsgebieden in samenhang aandacht te besteden: motoriek, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling en creativitei...

Teamkamer

Ik zie je!

Diversiteit in de klas

Bas Maliepaard is journalist en maker van De Grote Vriendelijke Podcast. Hij deelde laatst op Facebook een treffend stuk vanuit zijn persoonlijke ervaring als vader van twee afro-Amerikaanse kinderen. Mijn eerste reactie was: wat een goed punt! Bas kreeg veel reacties en ik las daar dat zijn ervaring zorgde voor bew...

Voorleesverhaal

De prinses, de ridder en het boekenkasteel

‘Ik heb het gevoel dat ik vandaag een avontuur ga beleven’, zei Lynn toen ze de klas binnenstapte. Halim hoorde haar. ‘O ja?’ Ze knikte.

Engels, waarom niet?

Opmerkingen als ‘leer ze eerst maar eens goed Nederlands’ en ‘laat ze lekker spelen’ vliegen al gauw over tafel wanneer je het hebt over het aanbieden van Engels aan jonge kinderen. Dit artikel laat zien dat die vooroordelen onterecht zijn en dat vreemde taalverwerving voor jonge kinderen een leuke, maar vooral nutt...

Themahoek

Inspirerend onderwijs

Juf Sanne op zoek naar Maria Montessori

Tijdens het laatste jaar van de Pabo liep ik stage op een school met Klossers van wie ik de fijne kneepjes van het vak heb mogen leren. Zo leerde ik onder andere dat elk kind een plantje zou moeten hebben om te verzorgen, hoe kleuters een stoel moeten dragen en drietrapslesjes voor het aanbieden van materiaal. Maar ...

Klassieke muziek bij je voorleesverhaal

Ben je gek op voorlezen, maar zou je het wel eens op een andere manier willen doen? Dat kan. Met klassieke muziek maak je jouw voorleesverhaal nog spannender.

Aan de slag met slimme kleuters

Hoe daag je slimme kleuters uit? In dit artikel vind je zes tips die jij direct kunt gebruiken om slimme kleuters in jouw groep te begeleiden. Niet in de kleine kring of in een plusgroepje apart van de klas, maar op elk moment van de dag.

Daar is de wolf

Een les toekomstkunde voor kleuters

Iedere maandag staat er in duizenden inboxen van leerkrachten een mailtje met de link naar een actuele Toekomstkunde-les van WWF Nederland, die kinderen van groep 5 t/m 8 zelfstandig kunnen maken. Toekomstkunde gaat over actuele vragen die kinderen hebben over de wereld om hen heen. Maar ook kleuters krijgen mee dat...

Leeshoek

Thema geschiedenis

Merel de Vink, boekenexpert bij Leesvink, selecteerde voor ons boeken die passen bij het thema van de Kinderboekenweek: geschiedenis. Ook sprak ze met Peter-Paul Rauwerda, de illustrator en schrijver van een bijzonder boek voor kleuters over bekende historische figuren.

Muziekhoek

Je lijf als instrument

Muziek is een prachtig middel om aan meerdere ontwikkelingsgebieden tegelijk aandacht te besteden: motoriek, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling en creativiteit. In deze  muziekhoek vind je daarom simpele tips en ideeën om meer met muziek te doen. Dit keer hoef je alleen jezelf mee te nemen.

Teamkamer

Poppenkast spelen is een ondergeschoven kindje

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Linda de Kruif-Kluitmans (59 jaar), leerkracht bij Samenwijs Torenlei in Esbeek vertelt welke KLOS-kennis behouden moet blijven.

Expert

Van moeten naar willen

Een schoolvoorbeeld van het motiveren van een kleuter

Jimmy is vijfenhalf en zit in groep 2. Hij speelt het liefst in de bouwhoek met zijn vriend Lars. Juf Loes geeft aan dat Jimmy moeilijk te motiveren is om na het spel in de bouwhoek
de blokken op te ruimen. Het komt vaak voor dat hij al op het plein aan het spele...

Themahoek

Maar eerst ving ik een monster

Lig jij ook wel eens te dromen?

Over monsters die gaan komen?

Ik wel. Maar wil je weten wat ik zeg?
Monster, monster ik jaag je weg!

Dino zoekt ontwerper

Prentenboeken geven oneindig veel inspiratie voor ontwerpactiviteiten. Zo heeft dino Velociraptor uit Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s van Guido van Genechten (2018) een probleem. Hij heeft wel veren, maar kan niet vliegen. Zullen we dino helpen? Ontwerp iets waardoor Velociraptor kan vlieg...

Spelend starten

In kleutergroepen wordt de dag op verschillende manieren begonnen.
Op de ene school wordt gestart met de kringactiviteit of met lezen. Op de andere school kiezen kinderen activiteiten van het kiesbord, of spelen bij aanvang van de dag in de hoeken. In dit artikel vertel ik je meer over de spelinloop, zoals daar bij o...

Van de hoofdredactie

Wat zijn wij blij met alle positieve reacties op het eerste Kleuteruniversiteit magazine. Veel lezers lieten weten dat ze het nummer meteen verslonden hadden. Daarom hebben wij deze editie meteen een stuk dikker gemaakt. Om jullie nog meer te inspireren!

Voorleesverhaal

De enige vijver van het land

Oma bleef maar roepen dat Tess binnen moest komen. Ze kon het in de verte horen. Maar Tess luisterde niet. Steeds verder liep ze het bos in.

Nog een stukje, en nog een stukje. Ze sprong over een grote tak en kroop onder een struik door. Ze wist niet waar ze uit zou komen, maar het moest wel een magische plek zijn.

Speelwerktijd

Met je handen in de klei

In een kleuterklas is klei onmisbaar.
Klei heeft aantrekkingskracht op kinderen. Klei voelt lekker in je handen, het laat zich makkelijk vervormen en bij een foutje begin je gewoon opnieuw. Elke aanraking brengt resultaat. Ook bij het werken met klei doorloop je verschillende stappen.