Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Teamkamer

Even lekker fröbelen

De kindergarten van friedrich fröbel

frö·be·len (fröbelde, heeft gefröbeld) ‘vrijblijvend knutselen’. Zo staat het in de Van Dale. Je kunt het woord ook gebruiken met een denigrerende toon. ‘Een beetje fröbelen in de onderbouw…’ Dat is heel onterecht. Want zonder Friedrich Fröbel, naar wie het woord verwijst, zag ons huidige kleuteronderwijs er waarsch...

Priegelen, punniken en peuteren

Tips voor verbetering van de fijne motoriek bij kleuters

De laatste jaren krijgen steeds meer kleuters moeite met fijnmotorische handelingen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de toenemende digitalisering. Echter, stimulering van de fijne motoriek blijft ook in de digitale wereld waarin wij leven onmisbaar. In je hersenen gebeurt namelijk van alles wanneer je priegelt, p...

Themahoek

Alfabet de letterdief

De projecten van Kleuteruniversiteit zijn bedoeld om je te enthousiasmeren en te inspireren. Iedere leerkracht geeft er een eigen draai aan en gebruikt de inhoud naar eigen inzicht. Als kinderen er thuis over praten of naar school komen met ideeën, dan weet je dat je raak hebt geschoten! In dit artikel komen leerkra...

Digihoek

mTiny coding kit

Een robot met emoties

Als ik mTiny uit de doos haal, hebben de kinderen alleen nog maar aandacht voor deze robot. Het heeft sprekende ogen en kan emoties tonen. Zet de robot een masker op en het is een opeens een kat die je met grote ogen aankijkt. Het ziet er leuk uit, maar heeft het ook daadwerkelijk een meerwaarde voor het leren progr...

Thuisonderwijs

Tel je mee?

Je kunt zien dat jonge kinderen interesse krijgen in cijfers als ze de telrij tot een bepaald getal kunnen opzeggen. Als kinderen tijdens het tellen bij ieder getal een ander voorwerp aanwijzen, spreken we van synchroon tellen. Dit is de basis van tellen. De volgende stap is resultatief tellen. Ze begrijpen dat bij ...

Teamkamer

Kennis die niet verloren mag gaan

Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Multitalent Erik van Os zat ook op de KLOS. Hij schrijft gedichten, liedjes, verhalen, lessen en teksten voor Sesamstraat. Je kent hem vast van Schatje en sche...

Muziekhoek

Vakoverstijging

Muziek is een ontwikkelingsgebied op zich, maar is ook een prachtig middel om meerdere ontwikkelingsgebieden te combineren in één activiteit, vakoverstijging dus! Je doet dit bijvoorbeeld bij het klappen van woorden, bij het aandacht vragen met een liedje of bij bewegingsspelletjes. Waar het mij om gaat is dat je je...

Expert

Zet dat scherm uit!

De kracht van audio

In mijn kleutertijd was er ontwikkelingsmateriaal met cassettebandjes. Pure magie vond ik dat: luisteren naar zo’n bandje en dan de opdracht uitvoeren. Thuis kon ik ook enorm genieten van bijvoorbeeld het hoorspel van Pluk van de Petteflet. Dit plezier wil ik ook bezorgen aan deze generatie kinderen. Daarom heb ik v...

Expert

Logopedie voor dummies

Elk jaar kwam de logopedist bij ons op school om de kleuters te screenen. De informatie die ze gaf was waardevol. Ze maakte ons bewust van dingen en liet puzzelstukjes op hun plek vallen. Ze gaf adviezen aan de ouders en verwees eventueel door. Bij ons op school gebeurt dit niet meer: dat is een gemis. In dit artike...

Speelwerktijd

Goed uit de verf komen

Verven met kleuters. Voor de één een ware uitdaging, voor de ander een routineklus. Met een verfbord kunnen kinderen al snel zelf aan de slag, maar een groepje aan het werk zetten met een gerichte opdracht, dat vraagt iets meer organisatie.  

Teamkamer

De lessen van mijn kleuters

‘Mag ik u wat vragen? Bent u juf Sanne?’ Daar staat ze voor me. Al bijna volwassen, een prachtige vrouw. Ik herken haar meteen. Ze kwam binnen als een verlegen, soms wat gespannen kleuter. Vanaf het begin was ze serieus, hardwerkend, gedreven en ontzettend lief. Soms wat onzeker, want ze wilde alles goed doen. Tweeë...

Expert

Ogen eerst!

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… maar wat ziet een kind eigenlijk? Een kind kijkt met beide ogen de wereld in. Via de ogen komt het grootste deel van alle informatie binnen, en daarmee zijn ze heel belangrijk in de ontwikkeling.

 

Voorleesverhaal

De draak van Halim

Voorleesverhaal

De kinderen op het voetbalveldje zien dat Halim aan komt rennen. ‘Hé, doe je mee?’ roept iemand.

Maar Halim is buiten adem als hij bij het veldje is. Hij houdt zich vast aan een van de doelpalen.

Diego loopt naar hem toe. ‘Hoi Halim! Ben je moe?’ Hij geeft Halim een beuk op zijn schouder.

 

...
Teamkamer

Recensie Eerst Hulp Bij Schrijfprobleem

Gabriëlle is enthousiast over Eerste Hulp bij Schrijf-problemen. Het materiaal bestaat uit een informatief boek, een doosje met fijn-motorisch oefenmateriaal en een app.

 

Haar bevindingen:

  • geschikt voor kinderen uit groep 2/3
  • individueel in te zetten
  • zeer geschikt voor kinderen met extra onderwijsbehoeften
  • ...

Ode aan Vlaamse kinderboeken

Als dit tijdschrift in je brievenbus valt (maart 2021), wordt in België gevierd dat het voor de vijftigste keer Jeugdboekenmaand is. Een hele maand speciale aandacht voor kinderboeken, dat zouden wij ook wel willen! Dit artikel is een ode aan Vlaamse kinderboekenschrijvers en illustratoren. 

 

...
Expert

Engels zonder methode

Gevarieerde lessen Engels verzorgen zonder methode? Dat kan! In dit derde artikel over Engels in de onderbouw lees je hoe je materialen kunt gebruiken die gewoon in de klas te vinden zijnHet zijn praktische tips die je meteen kunt inzetten. 

 

Boer Boris en het gebroken been

Juf Annelieke koos voor het Kleuteruniversiteit project Boer Boris. In dit artikel lees je hoe ze dat aangepakt heeft. Ze laat zien welke activiteiten een hit waren en welke aanpassingen ze gedaan heeft. Ook heeft ze speciaal voor ons een week lang een dagboek bijgehouden.

 

Wat de dode mol ons kan leren

Rouw bij kleuters

Een dode mol! 

Geroep in de tuin van een kindercentrum waar ik regelmatig kom. Er ligt inderdaad een dode mol. De kinderen verzamelen zich rondom het dode dier. 

Slaapt hij? 

Was hij ziek? 

Mag ik eens voelen?’ 

We moeten hem begraven! 

Oh, wat zielig! 

Allerlei vragen en opme...

Teamkamer

Het prentenboek is een spinnenweb

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Roelina Hania is werkzaam bij Basisschool Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Juf Roelina vertelt welke KLOS-kennis er behouden moet worden. 

 

Roeli...

Muziekhoek

Luister!

In kleutergroepen speelt muziek een grote rol. Zingen bij wisselmomenten, versjes bij een themaetcMuziek is een goed middel om aan meerdere ontwikkelingsgebieden in samenhang aandacht te besteden. Naast de muzikale ontwikkeling zijn dat bijvoorbeeld: motoriek, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling en creativitei...

Boeken over rouw

Rouw, het liefste kom je er niet mee in aanraking, maar met een klas vol kinderen is het onvermijdelijk dat je er vroeg of laat mee te maken krijgt. Soms gaat het om het verdriet om een overleden huisdier of een vriendje dat verhuisd is, maar je kunt ook te maken krijgen met kinderen van wie de opa of oma of zelfs d...

Teamkamer

Door de Pabo’s het bos nog zien

De vooropleiding van een student hoeft niet bepalend te zijn voor zijn stageverloop, toch lijken daar soms vooroordelen aan te kleven: iemand die een langere weg heeft genomen is misschien niet ‘slim’ genoeg, iemand met VWO is misschien wel een betweter. Maar studenten en mentoren kunnen veel van elkaar leren, ongea...

Speelzaal

Alle ballen verzamelen!

Wil je meer doen met bewegend leren in de klas? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel delen we negen lesideeën met ballen. Omdat iedere school wel de beschikking heeft over een grote variatie aan ballen kun je deze suggesties gemakkelijk toepassen in jouw klas. Varieer ook in het formaat van d...

Eerst kleien, dan schrijven

Heeft uw zoon of dochter interesse in het schrijven van cijfers en letters? Maakt hij zelf al boodschappenbriefjes of verlanglijstjes? In deze rubriek vertellen we meer over het leren schrijven en geven we een aantal tips om hier thuis mee aan de slag te gaan. 

 

...
Speelwerktijd

Pas op, hier wordt gebouwd!

Bouwen is de favoriete activiteit van veel kleuters. In de bouwhoek werk je met je handen en kun je je fantasie de vrije loop laten. Als je oplet zie je duidelijke verschillen in technieken en ontwikkeling. ‘s Ochtends worden er in de bouwhoek misschien alleen torens gebouwd, ’s middags verschijnt er ineens een bouw...

Themahoek

Spelen met een spelscript

De themahoek is ingericht als klaslokaal waarin de kinderen schooltje kunnen spelen. Blaffend komt de hond binnengekropen, de juf aait hem over zijn kop en zijn baas hangt de riem om een stoel. Verbaasd kijk ik toe. Dit is wel een heel bijzondere school! Hier kan het werken met spelscripts een fijne toevoeging zijn....

Expert

Stress bij kleuters

Pepijn, 5 jaar oud, verstart als de directrice van de school een klassenbezoekje komt afnemen. Het is niet de eerste keer dat juf Tineke dit gedrag bij hem ziet en ze probeert hem gerust te stellen: Het is maar juf Mila hè, even niet zo aanstellen ze bijt niet!. Op datzelfde moment springt Bo op van haar stoel om...
Voorleesverhaal

Het Lammetje van de schaapskooi

‘Tess, houd de deur eens open!’ Opa staat met een grote doos voor de achterdeur. Hij komt naar binnen, het past maar net. Hij schopt zijn klompen uit, maar houdt de doos stevig vast. ‘Wat heb je daar opa?’

Voorleesverhaal

Een toren voor het nieuwe jaar

Het is oudejaarsavond. Buiten is het donker, het vuurwerk is nog niet begonnen. Binnen is het warm en knus. Iedereen ziet er prachtig uit. Er zijn vrouwen met glinsterende jurken, en mannen in nette pakken met glimmende stropdassen.

Speelwerktijd

De knappe kleuter knipt knap

In een kleuterklas waar bijna elke dag wordt geknutseld, is knippen een belangrijke handeling. De verschillen tussen kinderen zijn ook bij deze vaardigheid zichtbaar. De ene kleuter

hanteert de schaar nog als een snoeischaar, terwijl een ander al hele figuren uitknipt. Reden genoeg om deze techniek eens onder de lo...

Muziekhoek

De weekshake

Muzikale tussendoortjes

In elke kleutergroep wordt gezongen: een goedemorgen liedje, een liedje voor het in de rij staan en een liedje bij het naar huis gaan. Zingen is één van de domeinen van muziekonderwijs. Naast zingen zijn er nog vier domeinen: luisteren, muziek maken, bewegen op muziek en lezen en noteren. In dit artikel geven we je ...

Speelwerktijd

Van werkblad naar actieblad

Door het COVID-19 virus en de daaropvolgende crisis, waren leerkrachten vanaf maart 2020 genoodzaakt thuisonderwijs te geven. Tijdens deze periode werd er veel van hen gevraagd. Ook van ouders. Zij moesten naast hun eigen werk hun kinderen begeleiden met hun schoolwerk. De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit public...

Duplo in de klas

Het bouwen met de Deense blokjes is een leerzame bezigheid, zeker ook in de kleuterklas. Het haalt de creativiteit in kinderen naar boven, daagt hen uit en oefent het ruimtelijk inzicht. Als ze werken in duo’s is het een mooie manier om te leren samenwerken en te werken aan de frustratietolerantie. Zo’n bouwwerk wil...

Aan de slag met letters en klanken

Ouders worden door het (online) thuisonderwijs steeds meer betrokken bij het leerproces van hun kinderen. Kleuteruniversiteit geeft ouders tips en trucs om thuis spelenderwijs met leren aan de slag te gaan.

Rennen, vliegen en springen!

Aan de slag met bewegend leren

Bewegend leren wordt steeds populairder in het onderwijs. En dat is terecht. Bewegend leren is namelijk niet alleen leuk en gezond, het leidt ook tot betere schoolprestaties. Er zijn nog geen methodes die bewegend leren volledig geïntegreerd hebben, dus komt het op jouw creativiteit als leerkracht aan om ermee aan d...

Teamkamer

Op avontuur in een zoekboek

Een zoekboek mag dan wel (bijna) geen tekst bevatten, er zit juist bijzonder veel verhaal en dus taal in. Zoekboeken prikkelen de fantasie en maken kinderen creatief. Bij ons thuis was ‘De gele ballon’ jarenlang het favoriete zoekboek. Avonden achter elkaar zochten we op elke pagina naar de ‘gevangenisboef’, het bla...