Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Voorleesverhaal

Sinterklaas is jarig

Voorleesverhaal

Felice slaat met de voordeur.
Beng! Ze schrikt er zelf van. Toch stampt ze boos verder naar binnen, de woonkamer in. Vandaag is oma er. Oma ziet er geschrokken uit.
‘Kind, heb je de wind meegebracht? De deur!’
Felice gromt alsof ze een boze tijger is en loopt naar de keuken.
‘Hallo oma, wat leuk dat je er bent!’, zegt...

Teamkamer

Lessen van Jan Ligthart

Tijdens een wandeling liep ik langs een straatnaambordje: de Jan Ligthartstraat. Met als onderschrift: pedagoog en schrijver (1859-1916). Mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd: Wie was Jan Ligthart? En waarom had ik zijn naam wel eens gehoord, maar wist ik verder niets over hem? Tijd om hem te herontdekken en te z...

Digihoek

Een frisse digitale start

Aan het begin van het schooljaar is het tijd om je klas in te richten en alles klaar te maken voor een goede start. Net zo belangrijk is het inrichten van je digitale klas; hoe ga je digitale middelen inzetten dit jaar? In deze digihoek geef ik je tips om het digitale schooljaar goed te starten.

 

Expert

Perfecte hartjes

Hoe je een hoogsensitieve kleuter helpt

Het valt meester Raymond op dat Elin (groep 1) schrikt als hij andere kinderen ergens op aanspreekt of als hij de hele klas vraagt om rustiger te spelen. Het komt vaak voor dat Elin dan begint te huilen en het duurt lang voor ze weer verder kan met haar spel. Haar uitleggen dat de boosheid niet op haar gericht is, l...

Expert

Grej of the day

‘Wat heb je vandaag op school geleerd?’
‘Weet ik niet meer.’
Met Grej of the day zorg je ervoor dat kinderen geprikkeld worden en naar huis gaan met weetjes die zo spannend zijn dat ze die meteen thuis willen navertellen!

 

Expert

Laat ze maar praten

Taaldenkgesprekken met jonge kinderen

De meeste leerkrachten zijn gewend vragen te stellen en de kinderen antwoord te laten geven. Maar bij taaldenkgesprekken zijn de kinderen aan het woord en stelt de leerkracht zich terughoudend op. Zo zet je kinderen echt aan het denken en ontwikkel je hun taalvaardigheid en creatief denken.

 

Speelwerktijd

Laat het los!

Kinderen zelf laten knutselen

Op het programma staat een knutselopdracht passend bij het thema. Elke dag werkt een groepje kinderen met de leerkracht aan hetzelfde knutselwerkje. Aan het eind van de week hangen er vijfentwintig knutselwerkjes op het prikbord. Het kost de leerkracht veel tijd en wat zegt het resultaat over de creativiteit van de ...

Thuisonderwijs

Hoera, ik mag naar school!

Vanaf het moment dat kinderen vier jaar worden mogen ze in Nederland naar school. Waarschijnlijk zijn jullie bij de keuze voor een basisschool op bezoek geweest bij verschillende scholen. Je krijgt dan de kans je vragen te stellen en de sfeer te proeven. Als je de keuze gemaakt hebt, is het wachten op de allereerste...

Expert

Dus zo ziet een computer er van binnen uit!

Enthousiast rent een kind op me af. “Juf, ik heb de digitale camera eruit gehaald”. Vol trots laat hij me een piepklein onderdeel zien. Inderdaad, tussen zijn vingers blinkt het glas van een minuscuul lensje. Knap gevonden van deze techneut in spé.

 

Muziekhoek

Wat wordt mijn werk?

In deze muziekhoek leren we het speciale kinderboekenweeklied van Kleuteruniversiteit. Een vrolijke en krachtige meezinger!

 

Speelwerktijd

Zand erover!

Je kunt ermee bouwen, er iets in begraven, er modder van maken of ermee druppelen: zand kan alle vormen aannemen. Heeft de zandtafel hierdoor zo’n grote aantrekkingskracht op kinderen? Het biedt eindeloze mogelijkheden voor spelend leren en is daardoor onmisbaar in elke kleuterklas.

 

Meer mooie boeken!

In de kleutergroepen zijn doorgaans veel boeken te vinden. Veruit de meeste onderbouwleerkrachten houden van boeken en meer dan eens wordt me toegefluisterd dat ze thuis ‘nog veel meer’ boeken hebben. Ik begrijp dat helemaal: boeken heb je tenslotte nooit genoeg. Maar hoe presenteer je al die mooie boeken op een goe...

Expert

Read it!

Engels met kleuters is ontzettend leuk en ook nog eens heel nuttig. Prentenboeken kun je prima inzetten om kinderen kennis te laten maken met allerlei basiswoorden zoals kleuren, vormen, cijfers, dieren. Prentenboeken die kinderen in het Nederlands al kennen zijn handig, maar er zijn ook veel bruikbare Engelse prent...

Voorleesverhaal

Allesweter

Voorleesverhaal

Iedere ochtend, als de meeste mensen nog slapen, sluipt de moeder van Aliya zachtjes door de voordeur naar buiten. Ze wandelt door de straten, door het park, het bos, langs de weilanden en weer terug. Ze doet dat elke dag, of het nu regent of droog is en ze is vaak meer dan een uur onderweg. En als de moeder van Ali...

Teamkamer

Even lekker fröbelen

De kindergarten van friedrich fröbel

frö·be·len (fröbelde, heeft gefröbeld) ‘vrijblijvend knutselen’. Zo staat het in de Van Dale. Je kunt het woord ook gebruiken met een denigrerende toon. ‘Een beetje fröbelen in de onderbouw…’ Dat is heel onterecht. Want zonder Friedrich Fröbel, naar wie het woord verwijst, zag ons huidige kleuteronderwijs er waarsch...

Priegelen, punniken en peuteren

Tips voor verbetering van de fijne motoriek bij kleuters

De laatste jaren krijgen steeds meer kleuters moeite met fijnmotorische handelingen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de toenemende digitalisering. Echter, stimulering van de fijne motoriek blijft ook in de digitale wereld waarin wij leven onmisbaar. In je hersenen gebeurt namelijk van alles wanneer je priegelt, p...

Themahoek

Alfabet de letterdief

De projecten van Kleuteruniversiteit zijn bedoeld om je te enthousiasmeren en te inspireren. Iedere leerkracht geeft er een eigen draai aan en gebruikt de inhoud naar eigen inzicht. Als kinderen er thuis over praten of naar school komen met ideeën, dan weet je dat je raak hebt geschoten! In dit artikel komen leerkra...

Digihoek

mTiny coding kit

Een robot met emoties

Als ik mTiny uit de doos haal, hebben de kinderen alleen nog maar aandacht voor deze robot. Het heeft sprekende ogen en kan emoties tonen. Zet de robot een masker op en het is een opeens een kat die je met grote ogen aankijkt. Het ziet er leuk uit, maar heeft het ook daadwerkelijk een meerwaarde voor het leren progr...

Thuisonderwijs

Tel je mee?

Je kunt zien dat jonge kinderen interesse krijgen in cijfers als ze de telrij tot een bepaald getal kunnen opzeggen. Als kinderen tijdens het tellen bij ieder getal een ander voorwerp aanwijzen, spreken we van synchroon tellen. Dit is de basis van tellen. De volgende stap is resultatief tellen. Ze begrijpen dat bij ...

Teamkamer

Kennis die niet verloren mag gaan

Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Multitalent Erik van Os zat ook op de KLOS. Hij schrijft gedichten, liedjes, verhalen, lessen en teksten voor Sesamstraat. Je kent hem vast van Schatje en sche...

Muziekhoek

Vakoverstijging

Muziek is een ontwikkelingsgebied op zich, maar is ook een prachtig middel om meerdere ontwikkelingsgebieden te combineren in één activiteit, vakoverstijging dus! Je doet dit bijvoorbeeld bij het klappen van woorden, bij het aandacht vragen met een liedje of bij bewegingsspelletjes. Waar het mij om gaat is dat je je...

Expert

Zet dat scherm uit!

De kracht van audio

In mijn kleutertijd was er ontwikkelingsmateriaal met cassettebandjes. Pure magie vond ik dat: luisteren naar zo’n bandje en dan de opdracht uitvoeren. Thuis kon ik ook enorm genieten van bijvoorbeeld het hoorspel van Pluk van de Petteflet. Dit plezier wil ik ook bezorgen aan deze generatie kinderen. Daarom heb ik v...

Expert

Logopedie voor dummies

Elk jaar kwam de logopedist bij ons op school om de kleuters te screenen. De informatie die ze gaf was waardevol. Ze maakte ons bewust van dingen en liet puzzelstukjes op hun plek vallen. Ze gaf adviezen aan de ouders en verwees eventueel door. Bij ons op school gebeurt dit niet meer: dat is een gemis. In dit artike...

Speelwerktijd

Goed uit de verf komen

Verven met kleuters. Voor de één een ware uitdaging, voor de ander een routineklus. Met een verfbord kunnen kinderen al snel zelf aan de slag, maar een groepje aan het werk zetten met een gerichte opdracht, dat vraagt iets meer organisatie.  

Teamkamer

De lessen van mijn kleuters

‘Mag ik u wat vragen? Bent u juf Sanne?’ Daar staat ze voor me. Al bijna volwassen, een prachtige vrouw. Ik herken haar meteen. Ze kwam binnen als een verlegen, soms wat gespannen kleuter. Vanaf het begin was ze serieus, hardwerkend, gedreven en ontzettend lief. Soms wat onzeker, want ze wilde alles goed doen. Tweeë...

Expert

Ogen eerst!

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… maar wat ziet een kind eigenlijk? Een kind kijkt met beide ogen de wereld in. Via de ogen komt het grootste deel van alle informatie binnen, en daarmee zijn ze heel belangrijk in de ontwikkeling.

 

Voorleesverhaal

De draak van Halim

Voorleesverhaal

De kinderen op het voetbalveldje zien dat Halim aan komt rennen. ‘Hé, doe je mee?’ roept iemand.

Maar Halim is buiten adem als hij bij het veldje is. Hij houdt zich vast aan een van de doelpalen.

Diego loopt naar hem toe. ‘Hoi Halim! Ben je moe?’ Hij geeft Halim een beuk op zijn schouder.

 

...
Teamkamer

Recensie Eerst Hulp Bij Schrijfprobleem

Gabriëlle is enthousiast over Eerste Hulp bij Schrijf-problemen. Het materiaal bestaat uit een informatief boek, een doosje met fijn-motorisch oefenmateriaal en een app.

 

Haar bevindingen:

  • geschikt voor kinderen uit groep 2/3
  • individueel in te zetten
  • zeer geschikt voor kinderen met extra onderwijsbehoeften
  • ...

Ode aan Vlaamse kinderboeken

Als dit tijdschrift in je brievenbus valt (maart 2021), wordt in België gevierd dat het voor de vijftigste keer Jeugdboekenmaand is. Een hele maand speciale aandacht voor kinderboeken, dat zouden wij ook wel willen! Dit artikel is een ode aan Vlaamse kinderboekenschrijvers en illustratoren. 

 

...
Expert

Engels zonder methode

Gevarieerde lessen Engels verzorgen zonder methode? Dat kan! In dit derde artikel over Engels in de onderbouw lees je hoe je materialen kunt gebruiken die gewoon in de klas te vinden zijnHet zijn praktische tips die je meteen kunt inzetten. 

 

Boer Boris en het gebroken been

Juf Annelieke koos voor het Kleuteruniversiteit project Boer Boris. In dit artikel lees je hoe ze dat aangepakt heeft. Ze laat zien welke activiteiten een hit waren en welke aanpassingen ze gedaan heeft. Ook heeft ze speciaal voor ons een week lang een dagboek bijgehouden.

 

Wat de dode mol ons kan leren

Rouw bij kleuters

Een dode mol! 

Geroep in de tuin van een kindercentrum waar ik regelmatig kom. Er ligt inderdaad een dode mol. De kinderen verzamelen zich rondom het dode dier. 

Slaapt hij? 

Was hij ziek? 

Mag ik eens voelen?’ 

We moeten hem begraven! 

Oh, wat zielig! 

Allerlei vragen en opme...

Teamkamer

Het prentenboek is een spinnenweb

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Roelina Hania is werkzaam bij Basisschool Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Juf Roelina vertelt welke KLOS-kennis er behouden moet worden. 

 

Roeli...

Muziekhoek

Luister!

In kleutergroepen speelt muziek een grote rol. Zingen bij wisselmomenten, versjes bij een themaetcMuziek is een goed middel om aan meerdere ontwikkelingsgebieden in samenhang aandacht te besteden. Naast de muzikale ontwikkeling zijn dat bijvoorbeeld: motoriek, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling en creativitei...

Boeken over rouw

Rouw, het liefste kom je er niet mee in aanraking, maar met een klas vol kinderen is het onvermijdelijk dat je er vroeg of laat mee te maken krijgt. Soms gaat het om het verdriet om een overleden huisdier of een vriendje dat verhuisd is, maar je kunt ook te maken krijgen met kinderen van wie de opa of oma of zelfs d...

Teamkamer

Door de Pabo’s het bos nog zien

De vooropleiding van een student hoeft niet bepalend te zijn voor zijn stageverloop, toch lijken daar soms vooroordelen aan te kleven: iemand die een langere weg heeft genomen is misschien niet ‘slim’ genoeg, iemand met VWO is misschien wel een betweter. Maar studenten en mentoren kunnen veel van elkaar leren, ongea...