Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Inspirerend onderwijs

Lopend buffet aan mogelijkheden

Een kijkje op ’t Honk

Het onderwijs in Nederland wordt in veel verschillende vormen en op veel verschillende niveaus gegeven. In deze rubriek bezoeken we scholen met een heel eigen concept of een sterke visie. We spreken bevlogen leerkrachten en nemen een kijkje achter de schermen. 

 

Teamkamer

Samen een feestje bouwen

Uitdaging in de bouwhoek

De bouwhoek is de favoriete hoek van veel kinderen. Ook kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong halen hier hun hart op. Een standaard set grote blokken geeft een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Bouwen, samenwerken, handelend leren en ruimtelijk inzicht ontwikkelen gaan hand in hand. 

 

Themahoek

Sjoerd en de Stapelstad

Juf Renate vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Sjoerd en de stapelstad. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Barry Menger en Mats Ganzeman. 

 

Expert

Bouw aan je bouwhoek! Deel 1

Uitdagend en verdiepend spel met blokken

Een herkenbaar beeld van de bouwhoek is dat die meestal drukbezet is door jongens. Of het is een hoek waar kinderen niet verder komen dan het stapelen van blokken. Hoe kun je het spel in de bouwhoek een boost geven? In dit tweeluik over de bouwhoek krijg je handvatten en tips voor het stimuleren van uitdagend spel, ...

Teamkamer

Bouwen aan de ontwikkeling

Ontwikkelingsdoelen ingemetseld in het thema bouwen

Stop een aantal ontwikkelingsdoelen in een cementmolen, draai aan het wiel en ze rollen eruit in betekenisvolle activiteiten overgoten met een sausje van cement. Ontdek verschillende (kring)activiteiten bij het thema ‘bouwen’. Per ontwikkelingsgebied zijn twee suggesties beschreven.

 

Muziekhoek

Toren bouwen

Dames en heren moet je horen:

Wij bouwen een toren

Alle meneren en mevrouwen

Kijk ons eens bouwen

Zoveel blokken, pas maar op

Anders valt ie op je kop

Blok voor blok, voorzichtig hoor

En dan bouwen we nog even lekker door

 

Dames en heren moet je horen:

Wij bouwen een toren

Alle meneren en mevrouwen

Kijk...

Expert

Aan de toekomst bouwen

Tips voor LEGO en DUPLO in de klas

Als ik door het OntdekPunt in Meppel loop, valt mijn oog altijd op de kleurrijke LEGO-muur. Kinderen zijn er druk in de weer: bouwend, lerend en ontdekkend. Dit is het hart van waaruit ik werk: het combineren van plezier en educatie. DUPLO en LEGO zijn niet alleen speelgoed maar ook krachtige educatieve hulpmiddelen...

Teamkamer

Bouwversjes

Vinnik zo lang duren

Zeg timmerman, zeg metselaar

wanneer is mijn villa klaar?

 

wat hoor ik daar?

duurt dat an-der-hal-luf jaar!

 

maar timmerman, maar metselaar

daar gaak dus niet op wachten

al die dagen, al die nachten

vinnik zo lang, zooo lang duren

 

koef geen keuken

koef geen kamers

koef geen muren

koef geen schuurtj...

Expert

Katrollen, kliklaminaat en keukenrollen

De bouwhoek, maar dan net anders

De Haagse set, bakken vol auto’s en dieren, in bijna elke bouwhoek vind je ze wel. Maar niet in die van Jan Ceyssens, kleuterdocent aan de Sint-Jozefsschool in Schoonderbuken. Wat je er dan wel vindt? Onder andere dakwerkafval, kliklaminaat, kartonnen kokers en stukken grasmat. Hoe creëer je zo’n bijzondere bouwhoek...

Digihoek

Fonemi

Spelen met klanken

Fonemi is een innovatieve webapplicatie ontwikkeld om het fonemisch bewustzijn bij kleuters te stimuleren. Het is een essentiële voorbereiding op het leren lezen, waarbij kinderen op een interactieve en leuke manier met klanken spelen.

 

Expert

Ingrediënten voor jouw optimale blend zoeken

Blended leren in de kleuterklas

Blended leren, ofwel het verrijken van de leerervaring door een combinatie van verschillende strategieën, leermiddelen en leeromgevingen, staat hoog op de agenda in het onderwijs. Tegelijkertijd komt het nog lang niet overal even goed van de grond. In Nederland roept de term nog veel vragen op. Hoe komt dit? En op w...

Vakantie-avonturen

Tips voor een gezellige vakantie

De vakantie is een tijd van ontspanning en plezier. Als ouder van een kleuter weet je ook dat het een uitdaging kan zijn om je kind bezig te houden en de sfeer goed te houden. Ontdek welke gezellige en educatieve activiteiten je met je kleuter kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat de vakantie een geweldige tijd vo...

Voorleesverhaal

Hoge stevige torens

‘Mogen wij nu eens in de bouwhoek, meester?’ vraagt Lynn.

Meester Sjoerd knikt. ‘Natuurlijk! Wie staan er op het kiesbord voor de bouwhoek?’

‘Halim en Diego.’

‘Dan moet je ervoor zorgen dat je de volgende keer jouw naam erbij zet. Morgen?’

‘Maar meester,’ probeert Lynn, ‘Diego en Halim zitten er steeds in. Wij w...

Expert

Woordenschat opbouwen, dat doe je zo!

Woorden incidenteel en intentioneel aanbieden

Als leerkracht ben je de hele dag bezig met het aanbieden van nieuwe woorden, zowel bewust als onbewust. De woordenschatontwikkeling is belangrijk voor de communicatie en heeft een grote invloed op het leerproces van het kind. Maar hoe vergroot je de woordenschat van kinderen en hoe bouw je het aanleren van nieuwe w...

Inspirerend onderwijs

Zet je EF-bril op

Geïntegreerd werken aan executieve functies bij kleuters

Executieve functies, afgekort EF, is een overkoepelende term voor cognitieve processen die je in staat stellen om jouw gedrag, gedachten en gevoelens te sturen, om zo doelgericht en sociaal gedrag in het dagelijkse leven te laten zien. Het geconcentreerd maken van een puzzel, het samen spelen van een gezelschapsspel...

Teamkamer

Wielen, water en fruit

Tien ideeën voor feestvieren

Hoera, het is feest! En een feest moet je vieren. Dat kan op verschillende manieren. Er zijn rustige feesten en knalfuiven, feesten met veel gasten en feesten in een klein gezelschap, feesten met dagen van voorbereiding en spontane acties. Voor welk feest nodig jij de kinderen uit?

Themahoek

Cadeautje

Cadeautje van Miriam Bos. Uitgeverij Lemniscaat.

Juf Kim vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Cadeautje. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Miriam Bos.

 

Juf Kim houdt wel van een feestje! Toen dit project voorbijkwam, was de keuze dus snel gemaakt. Het is een thema dat dicht bij de belevingswereld van de kinderen...

Expert

De week van Meester Sander

Technologie, beweging en inspiratie

Op zeventienjarige leeftijd besloot ik de pabo te gaan doen. Na mijn studie ontdekte ik al snel dat het kleuteronderwijs het beste bij mij paste. Kleuters kijken enorm tegen je op, alsof jij de grootste beroemdheid bent. Ik vind het prachtig om zo’n positieve invloed te kunnen uitoefenen op het leven van een ander. ...

Teamkamer

Zo begon het!

Het verhaal achter Kleuteruniversiteit

Hoera, Kleuteruniversiteit bestaat tien jaar! En wie kunnen we beter uitnodigen voor een interview dan de oprichtster zelf, Sanne Ramakers, beter bekend als Juf Sanne. Meester Sander kroop in de rol van interviewer om het verhaal achter Kleuteruniversiteit te ontrafelen. 

Muziekhoek

Bij Kleuteruniversiteit

Pak een boek en maak je klaar

Want we gaan weer met elkaar

Naar Kleuteruniversiteit

 

Dag na dag en stap voor stap

Spelen kinderen zich knap

Bij Kleuteruniversiteit

 

Kom maar knippen, kleien, kleuren, fantaseren

Dat is de manier waarop wij leren

 

Want je wordt tot speelprofessor opgeleid

Hier bij Kleut...

Expert

Elke maand (Waal)feest in de klas

En iedereen is uitgenodigd!

Ik kan me mijn eigen verjaardag bij de kleuters nog goed herinneren. Juf Anja maakte een mooie verjaardagshoed die ik mijn hele verjaardag vol trots heb gedragen. Ik mocht instrumenten uitdelen en met alle kinderen achter mij aan in een verjaardagsoptocht door de klas lopen. Vervolgens nam ik plaats op mijn stoel en...

Teamkamer

Mijn favoriet

Fans aan het woord

Projecten bij prentenboeken, spellen, liedjes, inspiratiedagen, een tijdschrift: Kleuteruniversiteit biedt het. Wat hebben deze producten en diensten leerkrachten gebracht? Wat zijn hun favoriete projecten en rubrieken uit het tijdschrift? En hebben ze weleens een inspiratiedag bezocht? Astrid de Vos, Leonie Zoutewe...

Digihoek

Greenscreenbox.app

Gratis een foto of video met een green screen maken

Als je een video opneemt voor een groene achtergrond, kan een computer of tablet daar een truc mee uithalen. Op de plek van het groen wordt het beeld doorzichtig. Hierdoor kun je er een andere foto achter plaatsen en zo lijkt het net alsof je op een heel andere plek bent dan in werkelijkheid.

 

Teamkamer

Kleuteruniversiteit trakteert

Vier tien jaar met ons!

We zijn ontzettend blij en trots dat we het tienjarig bestaan ​​van Kleuteruniversiteit mogen vieren. Wat is een feest zonder geweldige cadeaus? Daarom hebben we een ongelooflijke winactie voor jullie opgezet!

Expert

Ga de uitdaging aan!

Tips voor goed NT2-onderwijs

In de klas werken we met het thema ‘Koken’. In de kring laat ik verschillende materialen zien om soep te maken. Ik pak de pan en Adam roept ‘tan’. Ik vraag aan de kinderen wat er in de soep moet. Alaa roept ‘broccoli’, Sarah roept ‘wortel’. Adam steekt ook zijn vinger op. Wanneer hij de beurt krijgt zegt hij: ‘trei’...

Expert

Niet te stoppen!

10 jaar projecten van juf Anke

Al sinds 2014 biedt Kleuteruniversiteit kleuterleerkrachten projecten bij de mooiste boeken aan. Iemand die deze projecten al vanaf het begin schrijft is Anke van Boxmeer, bekend van jufAnke.nl. Met zo’n 240 afgeronde Kleuteruniversiteit-projecten is ze een echte expert te noemen. Ze is niet te stoppen, de ideeën bl...

Voorleesverhaal

Kies een vriend

‘Vooruit Aliya’, zegt de meester. ‘Ik merk dat je heel graag iets wilt vertellen.’ Aliya bloost. Ze zitten in de kring en alle kinderen kijken nu naar haar. ‘Mijn mama geeft een feest!’ zegt ze triomfantelijk. ‘Dat klinkt leuk!’ zegt de meester. ‘Wat voor feest?’

...
Inspirerend onderwijs

Hypers en hypo's

Hoe ga je om met type 1 diabetes in de klas?

In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. Dat is een op de veertien Nederlanders. Diabetes kent twee types: type 1 en 2. Type 1 komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Zo’n 100.000 mensen in Nederland hebben type 1 diabet...

Expert

Jong geleerd, gezond gedaan

Een integrale aanpak voor een gezonde leefstijl bij kinderen

Een gezonde gewoonte aanleren gaat een kind gemakkelijker af dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Dat geldt zeker ook voor gezonde voeding. Als kinderen van kleins af aan al leren hoe ze gezondere keuzes kunnen maken bij het eten en drinken, draagt dat bij aan een gezondere leefstijl op latere leeftij...

Themahoek

Bijzondere keus, meneer de reus!

Juf Maartje vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Bijzondere keus, meneer de reus!. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Erik van Os en Elle van Lieshout.

Expert

Met je handen in de grond

Een moestuin op school

De moestuin is een belangrijk onderdeel van het onderwijs bij mij op school. Maar wat zijn de voordelen van een moestuin op school? En hoe start je daar dan mee als je ermee wilt beginnen en waar moet je rekening mee houden? Is een moestuin ook geschikt om met kleuters in te werken? Op al deze vragen krijg je antwoo...

Digihoek

Botley 2.0

Programmeerchallenges voor kleuters

Wil je meer doen dan alleen programmeren, dan is deze robot echt iets voor jou! Botley daagt kinderen uit met toffe challenges die aansluiten bij wetenschap en technologie. Geef de robot twee armen, bouw een parcours, creëer een kettingreactie of ontdek de zestien grappige verrassingen. Door de lampjes, sensoren en ...

Teamkamer

Alles met appels

Kokend vaardigheden oefenen

Tijdens het koken, bakken en bereiden van voedsel komen er naast de voor de hand liggende handelingen ongemerkt vaardigheden aan bod die bijdragen aan de taal-, reken- en motorische ontwikkeling. In dit artikel laten we je zien hoe je met één product, de appel, op allerlei manieren aan taal-, reken- en motorische do...

Muziekhoek

Muziekhoek

Heb je honger?

 

Heb je honger? Ja!

Heb je dorst? Ja!

Tijd om te eten en te drinken

Heerlijke happen

Sappige slokken

Hap, slok, hap, slok

Op!

Jummie, jummie, lekker hoor

Nu kunnen we weer door!

 

Are you hungry?

 

Are you hungry? Yes!

Are you thirsty? Yes!

Time to eat and drink

Tasty bites

Juicy si...

Expert

Eet, drink, ontwerp

Hoe zet je eet- en drinkmomenten in voor creatief denken en burgerschap?

Eten en drinken. Dat doe je elke dag in de klas. Koppel deze eet- en drinkmomenten zo nu en dan aan creatief denken en burgerschap. Dit kost je nauwelijks extra tijd en levert je veel op. 

 

Expert

Kom je een pannenkoek eten?

Aan de slag met een thema in groep 2/3

Kan dat wel? Een thema in de combinatiegroep 2/3 uitwerken, terwijl groep 3 ook nog werkt met methodes? Jazeker! Ik wil jullie graag meenemen in de opzet en uitwerking van een succesvol thema over pannenkoeken bakken in het restaurant. Een thema waarbij spel maar ook het integreren van taal- en rekendoelen helemaal ...