Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Teamkamer

Poppenkast spelen is een ondergeschoven kindje

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Ooit was er een opleiding speciaal voor kleuterjuffen, de Kleuter Leidster Opleiding School (KLOS). Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. Linda de Kruif-Kluitmans (59 jaar), leerkracht bij Samenwijs Torenlei in Esbeek vertelt welke KLOS-kennis behouden moet blijven.

Expert

Van moeten naar willen

Een schoolvoorbeeld van het motiveren van een kleuter

Jimmy is vijfenhalf en zit in groep 2. Hij speelt het liefst in de bouwhoek met zijn vriend Lars. Juf Loes geeft aan dat Jimmy moeilijk te motiveren is om na het spel in de bouwhoek
de blokken op te ruimen. Het komt vaak voor dat hij al op het plein aan het spele...

Themahoek

Maar eerst ving ik een monster

Lig jij ook wel eens te dromen?

Over monsters die gaan komen?

Ik wel. Maar wil je weten wat ik zeg?
Monster, monster ik jaag je weg!

Dino zoekt ontwerper

Prentenboeken geven oneindig veel inspiratie voor ontwerpactiviteiten. Zo heeft dino Velociraptor uit Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s van Guido van Genechten (2018) een probleem. Hij heeft wel veren, maar kan niet vliegen. Zullen we dino helpen? Ontwerp iets waardoor Velociraptor kan vlieg...

Spelend starten

In kleutergroepen wordt de dag op verschillende manieren begonnen.
Op de ene school wordt gestart met de kringactiviteit of met lezen. Op de andere school kiezen kinderen activiteiten van het kiesbord, of spelen bij aanvang van de dag in de hoeken. In dit artikel vertel ik je meer over de spelinloop, zoals daar bij o...

Van de hoofdredactie

Wat zijn wij blij met alle positieve reacties op het eerste Kleuteruniversiteit magazine. Veel lezers lieten weten dat ze het nummer meteen verslonden hadden. Daarom hebben wij deze editie meteen een stuk dikker gemaakt. Om jullie nog meer te inspireren!

Voorleesverhaal

De enige vijver van het land

Oma bleef maar roepen dat Tess binnen moest komen. Ze kon het in de verte horen. Maar Tess luisterde niet. Steeds verder liep ze het bos in.

Nog een stukje, en nog een stukje. Ze sprong over een grote tak en kroop onder een struik door. Ze wist niet waar ze uit zou komen, maar het moest wel een magische plek zijn.

Speelwerktijd

Met je handen in de klei

In een kleuterklas is klei onmisbaar.
Klei heeft aantrekkingskracht op kinderen. Klei voelt lekker in je handen, het laat zich makkelijk vervormen en bij een foutje begin je gewoon opnieuw. Elke aanraking brengt resultaat. Ook bij het werken met klei doorloop je verschillende stappen.

Leren met je lijf

Waar moet je rekening mee houden als je buiten een bewegend leren lesgeeft? Waarom is het zo belangrijk? Lees er alles over in dit artikel en ga daarna meteen aan de slag met twee leuke activiteiten die weinig materialen nodig hebben en gaan over onderwerpen die in elke kleuterklas aan bod komen: rijmen en tellen!

Muziekhoek

Pop(pen)muziek

In kleutergroepen speelt muziek gedurende de dag vaak een grote rol. Zingen bij wisselmomenten, versjes bij een thema of dansen in de speelzaal.

Teamkamer

Ik hecht geen waarde aan een kleutertoets

Kennis die niet verloren mag gaan - Klossers vertellen

Er was eens een opleiding die heette de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School). Daar was alles toegespitst op kleuters. De laatste generatie klossers gaat zo zoetjes aan met pensioen, dus is het de moeite waard om te vragen wat zij ons nog kunnen meegeven. Meester Sander gaat bij verschillende klossers op bezoek. ...

Papier, hier!

Met papier kun je eindeloze creaties maken en er zijn allerlei soorten. Dik, dun, zwart, wit of kleurrijk. Sitspapier, glanspapier, vloeipapier of vliegerpapier. Scheuren is een prima manier om kinderen deze verschillende soorten papier te laten ontdekken. Daarnaast is scheuren ook een goede fijn motorische oefening...

19 Ideeën met pittenzakjes

Pittenzakjes. Wie heeft ze niet op school? Ze worden vooral gebruikt tijdens gym- en spellessen, maar je kunt er nog veel meer mee doen! Hier vind je een grote variatie aan ideeën,er zit vast iets bij waar jij nog niet aan had gedacht.

 

Leeshoek

‘Welk boek zal ik voorlezen?’ Er is zoveel keus! Merel de Vink, boekenexpert bij Leesvink, helpt je uit de brand. Ze selecteert voor ons de verrassendste, mooiste en ontroerendste voorleesverhalen.

 

 

Inspirerend Onderwijs

Te gast op Waalcampus

In 2019 rees op een kale vlakte in ’s-Gravenzande een nieuwe school uit de grond: Waalcampus. Vanuit de visie dat je kinderen alle kansen moet bieden om zich te ontwikkelen begon directeur Astrid Vreugdenhil met het verzamelen van teamleden om deze ambitite vorm te geven. Astrid: ‘Ik ben geen directeur, ik ben een t...