Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Digihoek

Digitaal de natuur in

Apps voor buiten

Wist je dat je een tablet ook heel goed buiten kunt gebruiken? Stop de tablet in een stevige hoes en laat de kinderen de meest fantastische foto’s maken. Bespreek daarna samen wat ze gezien hebben. Met onderstaande apps en tools haal je nog meer uit je les in de natuur.

 

Inspirerend onderwijs

Binnen- en buitenschoenen

Een groen schoolplein in de praktijk

Houtsnippers, bloemen, gras en water, deze woorden komen vaak als eerste in je op als je aan een groen schoolplein denkt. Veel mensen vergeten dat er op een groen schoolplein ook ruimte is voor speeltoestellen en bestrating. De nadruk ligt echter, zoals de naam al zegt, op groene en natuurlijke materialen. Steeds me...

Expert

Zien, denken, doen

De weg naar het schrijven

Voorbereidend schrijven is meer dan krullen maken op een oefenblaadje. Voorbereidend schrijven is bewegen, ritmegevoel ontwikkelen, handvaardigheid trainen en zoveel meer. Om kinderen goed te kunnen helpen bij hun schrijfmotorische ontwikkeling heb je kennis nodig over de vaardigheden die bij het schrijven aan bod k...

Speelwerktijd

Een paarse schildpad in een roze zee

Vouwen volgens de regels met eigen inbreng

Bij ieder project en thema is er wel iets te bedenken dat je kunt gaan vouwen. Met één vel papier kun je talloze platte en ruimtelijke figuren creëren. Dat is waarschijnlijk één van de vele redenen waarom vouwen in iedere kleuterklas wordt aangeboden. Wat leren kinderen eigenlijk van vouwen? Wat is de doorgaande lij...

Voorleesverhaal

Een rups in een appel

Met een zacht doekje poetst oma de appel. Aliya kijkt met bewondering toe hoe de appel steeds meer gaat glimmen. Het wangetje van de appel wordt steeds roder. Ze krijgt zin om een hap te nemen.
‘Mag ik ‘m nu, oma?’
Aliya pakt de appel voorzichtig aan en drukt ‘m tegen haar gezicht. Alsof Aliya zo zelf ook een glimmen...

Teamkamer

Klaarstomen voor de toekomst

STEAM-onderwijs

Je hebt het vast al vaker gehoord: de kinderen in jouw klas zullen later misschien beroepen uitoefenen die nu nog niet bestaan. En dan rijst de vraag: hoe bereid je deze kinderen voor op iets waar je zelf geen weet van hebt? Mogelijk biedt STEAM-onderwijs hier uitkomst.

 

Expert

Creatieve ideeënstarters

Hoe je kinderen met een kleine aanzet uitdaagt een creatieve tekening te maken

Misschien is het je wel bekend dat kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong een creatieve manier van denken hebben. Ze zijn goed in het bedenken van originele oplossingen, leggen slimme verbanden en zien allerlei creatieve invalshoeken. Tegelijkertijd zie je misschien dat ze niet altijd creatief zijn als het om teke...

Themahoek

Was ik maar...

Juf Esther en Rosan vertellen over werken met het Kleuteruniversiteit-project Was ik maar - talentontwikkeling. Het project is gebaseerd op het prentenboek Was ik maar van Mies van Hout.

 

Digihoek

Sphero indi

Programmeren door het kleurendoolhof

Sphero indi is gemaakt voor het jonge kind. Bij Sphero indi maken kinderen een eigen doolhof met de bijgeleverde kleurenkaarten, zelf hoef je dus geen matten meer klaar te leggen. Een sensor aan de onderkant van de Sphero indi registreert de kleur waarover het rijdt. Afhankelijk van die kleur volgt er een actie: een...

Techniekhoek

Techlab voor kleuters

Robottafels, 3D-printers, VR-brillen en lasersnijders: het zijn de eerste zaken die opvallen in een lab. Maar is dit wel geschikt voor jonge kinderen? Afgelopen periode ben ik op bezoek geweest bij verschillende labs en daarnaast ben ik zelf ook bezig met het opzetten van een lab in Meppel. Het uitgangspunt bij ons ...

Expert

Donzige drentelaars

Ontwerpstappen in de praktijk

De kinderen in de klas van juf Jarah zijn betoverd door de zes babyeendjes in het boek Boer Boris en de maaier. De eendjes steken over en de buurman van boer Boris kan nog maar net op tijd uitwijken met zijn tractor. De kinderen vragen zich af waarom de eendjes niet gewoon vliegen naar de overkant van de weg. Juf Ja...

Muziekhoek

Proberen

Speciaal voor de lezers van Kleuteruniversiteit Magazine heeft Jeroen Schipper het lied opgenomen. Kijk hieronder voor de video's. Je kunt de bladmuziek bovenaan deze pagina downloaden door op het pijltje te klikken.

 

 

 

 

Teamkamer

De grote zus van…

Werken met boeken in de midden- en bovenbouw

Sinds de start van Kleuteruniversiteit in 2014 kwam er met regelmaat vanuit de gebruikers de vraag of we ook projecten op basis van boeken voor midden- en bovenbouw willen ontwikkelen. We hebben het altijd als een goed teken ervaren dat de behoefte aanwezig is om kinderboeken als lesmateriaal in te zetten voor alle ...

Expert

Kindermishandeling en huiselijk geweld

Werken met de meldcode - deel 1

Sinds 2013 is het voor professionals die werken met kinderen verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te volgen. Hoe signaleer je kindermishandeling en wanneer heb je als leerkracht met de meldcode te maken?

 

Teamkamer

Kasten vol wiebelogen

Zelf onderwijsmateriaal financieren?

Puilen jouw kasten uit door zelf aangeschafte pomponnetjes, wiebelogen en doorzichtige steentjes, waar je zeker ooit nog een leuke bestemming voor hebt? Of koop jij juist helemaal niks van je eigen geld voor de klas? Kleuterleerkrachten Amber, Heleen en Tineke vertellen hoe zij met het aanschaffen van materiaal omga...

Thuisonderwijs

Fauten maaken moet!

Als ouder wil je je kind graag behoeden voor pijn, verdriet en teleurstellingen. Je wilt dat je kind gelukkig door het leven gaat. Maar wist je dat het juist goed is voor je kind om fouten te maken? In dit artikel lees je hier meer over en leer je je kind het vertrouwen te geven dat fouten maken niet erg is, maar ju...

Techniekhoek

Van piepschuim tot diploma spijkers slaan

Waarom timmeren met kleuters wél een goed idee is

Heb jij weleens getimmerd met kleuters? Het is een fijne activiteit waarbij kinderen op een andere manier werken aan hun motoriek. Er is kracht, aandacht en voorzichtigheid voor nodig. Het vraagt om verbinding tussen hoofd en handen. Timmeren is voor kinderen betekenisvol en uitdagend, een ideale activiteit om leren...

Techniekhoek

Polly de Pinguïn in de problemen

Techniekactiviteiten

Het doel van wetenschap en technologie in het onderwijs is het stimuleren en vasthouden van een onderzoekende houding: waarnemen, nadenken, doen en reflecteren. Bij W&T met kleuters staan de vaardigheden onderzoeken en ontwerpen centraal. Binnen het thema Polly de Pinguïn komen veel stappen van een ontwerpcyclus mee...

Expert

Just do it!

Iedereen kan Engels geven

Ook in kleutergroepen kun je al beginnen met Engels. Dat is ontzettend leuk en ook nog eens heel nuttig. Bezig zijn met het vak Engels kan de taalvaardigheid van kinderen verbeteren, dus waarom zou je het vak niet in elke groep aanbieden?  Voor sommige leerkrachten is de eigen vaardigheid op het gebied van Engels ec...

Voorleesverhaal

Aan of uit

Heel langzaam doet Tess de deur van de koelkast dicht. Met een ruk doet Tess de deur weer open. Ze gluurt naar binnen. Terwijl ze de deur van de koelkast weer dichtdoet, houdt ze haar hoofd in de koelkast. Als de deur niet verder dicht kan, trekt ze langzaam haar hoofd uit de koelkast, maar probeert, terwijl ze lang...

Teamkamer

Lev Vygotsky

De man die de zone van de naaste ontwikkeling vond

Wanneer je je verdiept in de ontwikkelingspsychologie van jonge kinderen, zijn er een aantal namen die als eerst naar voren komen. Vygotsky is er een van. Hij wordt ook wel ‘de Mozart van de psychologie’ genoemd. Net als de geniale componist, piekte Vygotsky al vroeg in vele vakgebieden. Ook stierf hij, net als Moza...

Expert

Wacht even!

Uitdagende tussendoortjes voor slimme kleuters

Elke leerkracht krijgt ermee te maken: kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong in de groep. Deze kinderen lopen op één of meerdere ontwikkelingsgebieden voor op hun leeftijdsgenootjes. Je vindt in de vakliteratuur kenmerkenlijstjes om deze kinderen te kunnen signaleren. Je leest bijvoorbeeld over hun brede interess...

Themahoek

Rikki en de tuin van opa

Project ‘De groentetuin’

Juf Meriël vertelt over werken met het Kleuteruniversiteit-project De groentetuin. Het project is gebaseerd op het prentenboek Rikki en de tuin van opa van Guido van Genechten. 'Ik wilde werken met het thema groeien, daarom koos ik het project De groentetuin. Het sprak mij aan om de kinderen te leren hoe eten groeit...

Digihoek

Picoo

De gameconsole voor buiten

Kinderen rennen met lampjes in hun handen over het plein. Ze gaan op zoek naar cijferkaartjes of spelen samen een tikspel. Bewegen en leren doe je met Picoo.

 

Thuisonderwijs

De fitte kleuter

Tips voor thuis

Kinderen bewegen veel en vinden stilzitten maar lastig, terwijl je als ouder soms heel graag wilt dat je kind zich even rustig houdt. Waar is al dat bewegen toch goed voor en hoeveel zouden kinderen eigenlijk moeten bewegen? Wat kun je doen als ouders om aan deze beweegdrang tegemoet te komen? In dit artikel lees je...

Expert

Ontwerpen met kleuters

Ervaringen als uitgangspunt voor een ontwerpactiviteit

Mila vertelt in de kring dat ze naar badje twee mag. Emre haakt daarop in en vertelt dat hij ook net door is naar badje twee. Figo zit nog niet op zwemles, maar zijn zus wel. In de klas van juf Malika gaat het uitgebreid over zwemles. Mila’s verhaal mondt uit in een enthousiast gesprek en het delen van ervaringen do...

Themahoek

Snackbar in je klas

De themahoek als hotspot van betekenisvol leren

De themahoek is niet zomaar een hoek, maar een onmisbaar element in het thematisch werken. Waarom is deze hoek zo belangrijk en hoe je richt je die samen met de kinderen in?

 

Speelzaal

Meer bewegen op school

Sportmeester Kevin geeft tips

Elke dag een uur lang matig intensief bewegen en voorkom veel stilzitten. Dat is het advies van de Gezondheidsraad voor kinderen tot achttien jaar. Toch wordt dit minimum lang niet altijd gehaald. Kleuteruniversiteit-redacteur Lotte Keizer sprak Sportmeester Kevin, die via Instagram meer dan 3000 en via Facebook mee...

Teamkamer

Opgebrand

Burn-out in het onderwijs

Tijdens een MT-vergadering op woensdagochtend 23 maart 2011 knapte er iets in mij. Een olifant nam plaats op mijn borstkas, ik vergat hoe ik moest ademhalen, zweetdruppels dropen langs mijn slapen naar beneden en mijn hart besloot me met 180 slagen per minuut iets duidelijk te maken. Plots hoorde ik mijzelf hardop z...

Muziekhoek

'Hup, kom op en sport'

Een liedje over sport begint natuurlijk met bewegen! Sowieso is beweging voor kleuters in principe altijd een geschikte eerste kennismaking met een nieuw lied.

Speelzaal

Rennen, klimmen, springen en hinkelen

De ontwikkeling van de grove motoriek

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! De relatie tussen onze gezondheid en fysieke activiteit is onomstotelijk vastgesteld. Gelukkig bewegen jonge kinderen van nature erg graag. Maar hoe ontwikkelt de grove motoriek bij een kleuter zich eigenlijk? En hoe kunnen wij als leerkrachten ondersteuning bieden in de ontwi...

Speelzaal

Hoepeltje erom

In de speelzaal met het thema Olympische Spelen

Bij de Olympische Winterspelen is het logo met de vijf verschillend gekleurde ringen niet te missen. De koppeling met hoepels is hierbij snel gemaakt. Hoepels zijn op elke school aanwezig en je kunt er allerlei activiteiten mee doen. In dit artikel geven we je spelsuggesties met hoepels, waarin je een aantal sporten...

Expert

Move it!

Bewegend leren in het Engels

In dit artikel kijken we naar bewegend leren in combinatie met Engels. Want stilzitten en kleuters, dat is een onnatuurlijke situatie. Lees verder over de theorie Total Physical Response (TPR) van James Asher en tips en tricks om bewegend Engels te leren met jouw kinderen.

Voorleesverhaal

De Olampische Spelen

Aliya rent hard voorbij, alsof iemand achter haar aanzit. Lynn en Tess kijken op van hun zandgebakjes. Waar gaat ze naartoe? Ze kijken Aliya na tot ze de hoek van het plein om is. Tess haalt haar schouders op en zegt: ‘U wilde drie aardbeiengebakjes? Of vier?’ Tess gniffelt, maar voor ze antwoord kan geven, rent Ali...

Teamkamer

Reggio Emilia

Luisteren naar de honderd talen van kinderen

Wist jij dat Reggio Emilia de naam is van het gebied waar deze onderwijsvisie zijn oorsprong vond? Eerlijk gezegd was dit nieuw voor mij. Ik dacht namelijk dat Reggio Emilia een Italiaanse man was. Verder wist ik eigenlijk niets over deze onderwijsvisie gericht op het jonge kind, dus tijd om eens op onderzoek uit te...

Expert

Meer toetsen!

Een alternatief voor het volgen van de ontwikkeling van kinderen

Vanaf augustus 2022 mogen scholen voor het volgen van de ontwikkeling van kleuters geen gebruik meer maken van de ‘schoolse’ LVS-toetsen met opgavenboekje, pen en papier. Scholen blijven echter wel verplicht de ontwikkeling van alle kinderen – en dus ook de kleuters – te volgen. Hoe ga je hier als school mee om? En ...