Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Muziekhoek

Muziekhoek

Leesavonturen

 

Ik ben ontzettend slaperig

Dat komt door ome Loek

Want toen hij op visite kwam

Gaf hij mij een dik boek

Verhalen over rovers

Een gedicht over een zwaan

Ik móet er maar in lezen

Zelfs al is de maan al aan

 

Raadsels en geheimen

Een grote sterke reus

Reuzespannend maar toch lees ik door

S...

Expert

Kleuters leren lezen

Over het signaleren van jonge lezers

Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben vaak grote interesse in cijfers en letters. Veel van deze kinderen leren tijdens of zelfs vóór de kleuterperiode lezen. Misschien ken je deze kinderen wel. Het kan ook zijn dat je sommige jonge lezers over het hoofd ziet. Er zijn kinderen die alleen thuis lezen en op s...

Teamkamer

Depressie in het onderwijs

Het komt vaker voor dan je denkt - deel 2

In Kleuteruniversiteit Magazine nummer 10 heb je kunnen lezen dat Rosanne en Carola te maken kregen met een depressie. Beide leerkrachten deelden graag hun verhaal om anderen te informeren en meer begrip te creëren. Een depressie is namelijk geen keuze, het overkomt je.

Expert

Concentreren kun je leren

Hoe blijf je voor korte of langere tijd gefocust?

Concentreren betekent dat je voor korte of langere tijd je aandacht kunt richten op waar je mee bezig bent. Dat lukt, als het zowel in je hoofd als om je heen rustig is. Zijn de omstandigheden anders, dan is het de kunst om ondanks deze externe en interne prikkels gefocust te blijven. Maar... dit kun je leren! Dat v...

Speelwerktijd

Taal in alle hoeken

Leren met eieren en knuffels

Dat omgevingsfactoren grote samenhang vertonen met de taalontwikkeling van kinderen, staat buiten kijf. Het bekende Amerikaanse ‘30 million gap’-onderzoek is hier één van de bewijzen van. Volgens het onderzoek horen kinderen van hoogopgeleide ouders in de eerste vier jaar van hun leven 45 miljoen woorden. Kinderen v...

Inspirerend onderwijs

Excellente verhalen

Een bezoek aan de Windroos

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Wijk bij Duurstede op de Windroos en kijkt zijn ogen uit op deze school vol verhalen.

Expert

Rekentechniek

Wetenschap en techniek in de kleuterklas

Stijn (5 jaar) gaat naar school. Hij stapt de deur uit en daar is de eerste vraag. ‘Papa, hoeveel stappen is het naar de auto?’ ‘Ga ze maar tellen Stijn’, is mijn antwoord. 

Themahoek

Gestrikt!

Juf Manon vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Gestrikt! een project over schoenen. Het project is gebaseerd op het prentenboek Gestrikt! van Milja Praagman.

Digihoek

Plugo Count

Rekenen op je vingers

Plugo is een systeem voor de iPad. Je plaatst de iPad in een houder en op de mat, vervolgens kun je allerlei spellen spelen. In deze review test ik Plugo Count, een spel om te leren rekenen. Op de mat plaats je een hand met drie vingers. Plaats de bijbehorende getallen en bewerkingssymbolen +, ­– en : op deze vinger...

Muziekhoek

Twee pakjesboten

Speciaal voor de lezers van Kleuteruniversiteit magazine heeft Jeroen Schipper het lied voor jullie opgenomen. Kijk hieronder voor de video's. Je kunt de bladmuziek downloaden door op het pijltje bovenaan deze pagina te klikken.

Expert

Licht en donker

Het schaduwtheater

Een schaduw is iets bijzonders voor een kind. Soms is het groot, soms klein, dan weer weg en opeens verschijnt het weer. In de donkerste maanden van het jaar gebruik ik licht om de klas sfeervoller te maken, maar je kunt de lichtbronnen ook gebruiken om alles te leren over schaduwen. In dit artikel lees je mijn tips...

Teamkamer

Depressie in het onderwijs

Het komt vaker voor dan je denkt - deel 1

In Nederland krijgt bijna 1 op de 5 volwassenen van 18 tot 64 jaar ooit in zijn leven te maken met een depressie. Jaarlijks geldt dat voor ongeveer 5 procent van de volwassenen. Vrouwen hebben de grootste kans op een depressie. Wat maakt een depressieve collega precies door en hoe kun je het beste steun bieden? Wat ...

Expert

Rust in de tent tijdens de drukke decembermaand

Hoe het weerbericht voor ontspanning kan zorgen

Schoen zetten, het Sinterklaasjournaal, liedjes zingen, kerstboom versieren, diner met zelfgemaakte hapjes… Je raadt het al, we gaan het hebben over de decembermaand. Of beter gezegd: de decembergekte. En ja, het is een heerlijke tijd. Want kneuteriger dan met elkaar op een donkere decemberochtend een kaarsje aanste...

Speelwerktijd

Kosteloze cadeaus

Rekenactiviteiten met kosteloos materiaal voor de sinterklaasperiode

De sinterklaasperiode is vaak duur, maar het hóéft niks te kosten. In dit artikel geven we je suggesties voor rekenactiviteiten in sinterklaassfeer met kosteloos materiaal.

Thuisonderwijs

Tips voor thuis

Beginnende gecijferdheid

Ken je de term ‘beginnende gecijferdheid’? Weet je wat het inhoudt en welke fase daaraan voorafgaat? We leggen het uit in deze Tips voor thuis.

Speelwerktijd

Pepernoten, ijs en kastanjes

Een heel jaar rond in de rekenhoek

De bouwhoek of de huishoek zijn vaak de favoriete hoeken van kleuters. De rekenhoek is niet direct een hoek die kinderen het eerste uitkiezen. 

Expert

Kindermishandeling en huiselijk geweld

Werken met de meldcode - deel 3

In ons vorige artikel hebben we aandacht besteed aan stap 2 en 3 van de meldcode: het consulteren van een collega en het in gesprek gaan met ouders en/of het kind. Nu gaan we in op stap 4 en 5: het wegen van huiselijk geweld en het beslissen over het maken van een melding. 

Expert

Ruimtelijk inzicht

Je hebt het of je hebt het niet. Toch?

Welk kind uit jouw klas speelt het liefst in de bouwhoek? Welk kind is altijd buiten aan het ravotten en ontdekken? Welk kind maakt de meest originele ontwerpen? En welk kind maakt de prachtigste bouwwerken van duplo of LEGO? Grote kans dat deze kinderen, die hun ruimtelijk denken sterk ontwikkelen in hun dagelijkse...

Voorleesverhaal

Hout de dief!

‘Zes en vier erbij, dat is tien, ik weet het zeker’, mompelt Diego terwijl hij naar huis loopt. Zijn rugzak bungelt aan één arm, maar zijn vingers gebruikt hij om te tellen. Zes vingers, vier vingers erbij.

Inspirerend onderwijs

Een school zonder gangen

Op bezoek bij IKC Magenta

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Delden op IKC Magenta en kijkt zijn ogen uit in een gebouw zonder gangen.

 

Thuisonderwijs

Tips voor thuis

Ga naar buiten!

Voor steeds meer kinderen is het niet vanzelfsprekend om de natuur in te gaan. Ze groeien op in de stad of in woonwijken met weinig tuinen, parken of weilanden in de buurt. Als ouder moet je dan de natuur opzoeken. Soms lukt het niet om hier tijd voor vrij te maken. Je bent je ervan bewust dat gezonde voeding en bew...

Expert

Ontwerptussendoortjes

Stimuleer creativiteit en probleemoplossend denken

Wil je kinderen stimuleren om creatief en probleemoplossend te denken? Gebruik dan ontwerptussendoortjes. Dit zijn korte, hands-on activiteiten waarin kinderen oplossingen voor een ontwerpvraag bedenken en maken. Ideaal voor thuis, op de kinderopvang of in de klas.

 

Themahoek

Agent en boef

Juf Linda vertelt over het Kleuteruniversiteit-project Agent en Boef. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Kees de Boer.

 

Teamkamer

Hup, naar buiten!

Waarom buitenonderwijs zo goed is

Gemiddeld vindt één procent van de lessen op school buiten plaats. Superweinig als je bedenkt dat buiten zijn juist hartstikke goed is voor kinderen, voor zowel lichaam als geest. Ester Klaver werkt als kleuterleerkracht op de Bosbergschool in Hollandsche Rading. Zij probeert zo vaak als het kan buiten te zijn met h...

Muziekhoek

Ik zie wat jij niet ziet

Speciaal voor de lezers van Kleuteruniversiteit Magazine heeft Jeroen Schipper het lied opgenomen. Kijk hieronder voor de video's. Je kunt de bladmuziek bovenaan deze pagina downloaden door op het pijltje te klikken.

 

Speelwerktijd

Natuurlijk!

Spelen en leren met natuurlijk materiaal

In de natuur kun je volop spelen en er is veel te ontdekken. In dit artikel nemen we de natuur mee naar binnen en geven we verschillende suggesties voor activiteiten met natuurlijk materiaal. Dit zijn afwisselend kringactiviteiten voor de hele groep, ideeën geschikt voor een kleine groep tijdens een spelinloop of sp...

Expert

Kindermishandeling en huiselijk geweld

Werken met de meldcode - deel 2

In ons vorige artikel hebben we aandacht besteed aan de eerste stap van de meldcode: het in kaart brengen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Nu gaan we in op stap 2 en 3: het consulteren van een collega en het in gesprek gaan met ouders en/of het kind.

 

Digihoek

Digitaal de natuur in

Apps voor buiten

Wist je dat je een tablet ook heel goed buiten kunt gebruiken? Stop de tablet in een stevige hoes en laat de kinderen de meest fantastische foto’s maken. Bespreek daarna samen wat ze gezien hebben. Met onderstaande apps en tools haal je nog meer uit je les in de natuur.

 

Inspirerend onderwijs

Binnen- en buitenschoenen

Een groen schoolplein in de praktijk

Houtsnippers, bloemen, gras en water, deze woorden komen vaak als eerste in je op als je aan een groen schoolplein denkt. Veel mensen vergeten dat er op een groen schoolplein ook ruimte is voor speeltoestellen en bestrating. De nadruk ligt echter, zoals de naam al zegt, op groene en natuurlijke materialen. Steeds me...

Expert

Zien, denken, doen

De weg naar het schrijven

Voorbereidend schrijven is meer dan krullen maken op een oefenblaadje. Voorbereidend schrijven is bewegen, ritmegevoel ontwikkelen, handvaardigheid trainen en zoveel meer. Om kinderen goed te kunnen helpen bij hun schrijfmotorische ontwikkeling heb je kennis nodig over de vaardigheden die bij het schrijven aan bod k...

Speelwerktijd

Een paarse schildpad in een roze zee

Vouwen volgens de regels met eigen inbreng

Bij ieder project en thema is er wel iets te bedenken dat je kunt gaan vouwen. Met één vel papier kun je talloze platte en ruimtelijke figuren creëren. Dat is waarschijnlijk één van de vele redenen waarom vouwen in iedere kleuterklas wordt aangeboden. Wat leren kinderen eigenlijk van vouwen? Wat is de doorgaande lij...

Voorleesverhaal

Een rups in een appel

Met een zacht doekje poetst oma de appel. Aliya kijkt met bewondering toe hoe de appel steeds meer gaat glimmen. Het wangetje van de appel wordt steeds roder. Ze krijgt zin om een hap te nemen.
‘Mag ik ‘m nu, oma?’
Aliya pakt de appel voorzichtig aan en drukt ‘m tegen haar gezicht. Alsof Aliya zo zelf ook een glimmen...

Teamkamer

Klaarstomen voor de toekomst

STEAM-onderwijs

Je hebt het vast al vaker gehoord: de kinderen in jouw klas zullen later misschien beroepen uitoefenen die nu nog niet bestaan. En dan rijst de vraag: hoe bereid je deze kinderen voor op iets waar je zelf geen weet van hebt? Mogelijk biedt STEAM-onderwijs hier uitkomst.

 

Expert

Creatieve idee├źnstarters

Hoe je kinderen met een kleine aanzet uitdaagt een creatieve tekening te maken

Misschien is het je wel bekend dat kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong een creatieve manier van denken hebben. Ze zijn goed in het bedenken van originele oplossingen, leggen slimme verbanden en zien allerlei creatieve invalshoeken. Tegelijkertijd zie je misschien dat ze niet altijd creatief zijn als het om teke...

Themahoek

Was ik maar...

Juf Esther en Rosan vertellen over werken met het Kleuteruniversiteit-project Was ik maar - talentontwikkeling. Het project is gebaseerd op het prentenboek Was ik maar van Mies van Hout.

 

Digihoek

Sphero indi

Programmeren door het kleurendoolhof

Sphero indi is gemaakt voor het jonge kind. Bij Sphero indi maken kinderen een eigen doolhof met de bijgeleverde kleurenkaarten, zelf hoef je dus geen matten meer klaar te leggen. Een sensor aan de onderkant van de Sphero indi registreert de kleur waarover het rijdt. Afhankelijk van die kleur volgt er een actie: een...