Welkom

Kleuteruniversiteit Magazine is een inspirerend en onafhankelijk magazine, voor (aankomende) professionals in basisonderwijs en kinderopvang die werken met kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Op deze site kun je handig artikelen opzoeken, zo kun je ze waar je ook bent en wanneer je maar wilt opnieuw lezen of inzetten in je groep.

Muziekhoek
Bekijk ze allemaal

Word abonnee

Bekijk hier de mogelijkheden

Redactie

Neem contact op met de redactie
Teamkamer

Op visite bij Sinterklaas

Charlotte Dematons steekt prentenboek in nieuw jasje

Charlotte Dematons is een van de beste Nederlandse illustratoren en is bekend van boeken als De gele ballonNederland en Alfabet. Jaren geleden logeerde ze één week op het landgoed van Sinterklaas in Spanje. Ze tekende er alles wat zij zag en maakte een prentenboek met wel duizend verhalen. Deze oorspronkelijke uit...

Expert

Wat is nodig om te kunnen groeien?

Zelfvertrouwen bij kleuters

De kleuter die regelmatig zegt: ‘Ik kan het niet!’, die te vaak het werkje laat voor wat het is, of juist de kleuter die roept: ‘Ik ben de beste!’ Kleuters gooien er van alles uit. Daar waar we als volwassenen geleerd hebben dit meer binnen te houden, vertelt de kleuter waar het op staat. Hoe ga je hiermee om als le...

Voorleesverhaal

Kijken doe je met je ogen

‘Zal ik bij jou komen spelen, Lynn? vraagt Aliya. ‘Het mag van mijn vader.’
Ze staan op het schoolplein dat gevuld is met ouders die hun kinderen komen ophalen. Lynn woont heel dichtbij, dus ze mag altijd alleen naar huis lopen.
‘Ja, leuk,’ zegt Lynn, ‘maar ik moet even langs de supermarkt. Heb ik beloofd aan mijn mo...

Inspirerend onderwijs

Bouwstenen voor een kleuterkonijnenhok

Een gouden start met jouw kleuters

Wat vind je leuk om te doen Nijntje, vraagt vader

Zoveel! Roept Nijntje blij

Tekenen en kleuren vind ik fijn

En steppen op mijn step

En klimmen in de boom

Rijden met mijn trein

Maar het leukst vind ik

Samen spelen!

(Dick Bruna, 2015)

 

Themahoek

De bijzondere beer

Juf Anke vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project De bijzondere beer. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp.

 

Poppetje gezien?

Voorlezen in combinatie met poppenspel

Voorlezen in combinatie met poppenspel geeft je de mogelijkheid een extra laag aan te brengen, waarmee je een blijvende indruk bij kinderen kunt achterlaten. Het zorgt voor plezier en vermaak, en het stelt je in staat verdieping aan te brengen, tenminste als je Michel moet geloven. Hij vertelt er gepassioneerd over....

Expert

Hoepelplezier

Veertien ideeën met hoepels

Met hoepels kun je meer dan je denkt. Verzamel de hoepels die op school aanwezig zijn, bekijk de ideeën en beleef samen volop hoepelplezier.

 

Teamkamer

Verander van behang

Hoe start je het schooljaar goed?

Waar in de klas heb jij je bureau dit nieuwe schooljaar geplaatst? Spijt van of juist ideaal? En heb je de namen op de stoelen er alweer opgeplakt? Of wilde je dat wel doen en kwam het er niet meer van? Heb je nieuwe posters opgehangen? Hebben ze een educatieve of illustratieve functie? Je klaslokaal inrichten is ge...

Muziekhoek

Muziekhoek

Bij mij thuis

 

Bij mij thuis, eerlijk waar

Van boven tot onder

Gaat alles bijzonder

Bij mij thuis gaat het raar

 

Mijn oma speelt met stoepkrijt in de gang

Ze tekent op de vloer en het behang

Mijn opa in de keuken, danst op het fornuis

Er gebeuren rare dingen…

 

Bij mij thuis…

 

Onze hond zingt ‘Jingl...

Teamkamer

Klaar voor de start?

Tips voor beginnende leerkrachten

Renate, Anouk en Maartje zijn ambassadeurs van Kleuteruniversiteit én startende leerkrachten. In dit artikel vertellen ze meer over hun ervaringen tijdens de eerste jaren in het onderwijs, over hun successen, missers én delen ze hun gouden tips!

 

Expert

In gesprek met ouders

Zo haal je het beste uit een gesprek

Toen ik twintig jaar geleden van de pabo kwam, voerde ik al snel mijn eerste oudergesprek. Doodnerveus was ik. Daar zat ik dan als twintigjarige, kersverse juf. Wat had ik graag gesprekstechnieken geleerd op de pabo. Want waar moest ik op letten? Hoe ga je om met ouders die het niet met je eens zijn? En hoe bouw je ...

Expert

Scheten uit de schoorsteen

Klimaatverandering voor kleuters

Klimaatverandering voor kleuters: moet dat nou? Nee hoor, dat moet je als ouder of leerkracht helemaal zelf weten. Maar als je er iets aan doet, kun je het prentenboek Scheten uit de Schoorsteen goed gebruiken.

Expert

Hoe laat je de hond uit in de regen?

Ontwerpen met knutselmateriaal in de herfst

Kinderen stimuleren om zich te ontwikkelen tot creatieve, betrokken probleemoplossers. Hoe kun jij daaraan bijdragen? Neem ontwerpend leren als vast onderdeel op in je lesprogramma. Bij ontwerpend leren gaan kinderen aan de slag met een ontwerpopdracht. Ze bedenken en maken oplossingen voor iemand met een probleem o...

Digihoek

VEX123

Aanraken en gaan

De VEX123 is een compacte robot met touchknoppen op de bovenkant. De basisfuncties zijn vergelijkbaar met andere klasrobots: klik op vooruit, draai en start, en de robot navigeert door een parcours. Het schudden van de robot om opnieuw te beginnen is een leuke toevoeging, maar er zijn nog meer interessante mogelijkh...

Voorleesverhaal

Kijken door een tunnel

Halim probeert te zien wat voor kleur ogen de nieuwe meester heeft, maar hij kan het niet ontdekken. De glazen in de bril van meester Sjoerd zijn donkergekleurd. Diego stoot Halim aan. ‘Waarom heeft de meester zijn zonnebril nog op in de klas?’

 

Inspirerend onderwijs

Van rijdende school tot kleuterklas

De onderwijsreis van juf Charlotte

‘Hoi! Leuk dat je kijkt naar een nieuwe juffenvlog. Ik ben juf van groep 4/5. Het is vandaag woensdag en ik neem jullie mee.’ Zo begint Charlotte Hoeboer haar juffenvlogs. Onder de naam Jufvlogt maakte ze meer dan tweehonderd vlogs over haar leven als juf. Ze slaat nu een nieuwe weg in met de serie: De Onderwijsreis...

Expert

Poëzie uit de pen

Schrijfkunst in de kleutergroep

Het schrijfonderwijs begint in groep drie. Kleuters bereiden zich hierop voor door op een speelse manier bezig te zijn met letters, woorden en taal. Dit wordt kunst als je hier creatief mee aan de slag gaat.

 

Themahoek

Kleur

Juf Evelyn vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Kleur. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Marieke ten Berge.

Expert

Kom je mee op het toneel?

Aan de slag met een musical in de groep

In mijn groep heb ik meerdere keren musicals uitgevoerd. Het is veel werk om dit met jonge kinderen te organiseren, maar de opbrengst van zo’n uitvoering is significant. De kinderen zijn uitermate betrokken en werken gedurende het project aan een scala aan leerdoelen. Je voert bijzondere activiteiten uit in de groep...

Digihoek

Piximakey

De beste stop-motion app

Al jaren maak ik stop-motionvideo’s met kinderen. Met deze techniek kunnen kinderen speelgoed tot leven laten komen in een filmpje. Door steeds een foto te maken en daarbij de scène een klein beetje te veranderen lijkt het alsof de figuren op de video zelf kunnen bewegen. Hierbij oefenen de kinderen niet alleen met ...

Teamkamer

Op visite bij...

Charlotte Dematons

Op een koude zaterdagochtend in december stappen de fotograaf en ik in Haarlem uit de auto en bellen aan bij een pand met een prachtige etalage met een voorstelling van Sinterklaas. De deur gaat open en we staan oog in oog met Nederlands bekendste illustrator van kinderboeken: Charlotte Dematons. We worden zeer hart...

Expert

Een klassiek kwartier doet wonderen

Handige tips voor klassieke muziek in je klas

Peter en de wolf van Prokofjev, De vier jaargetijden van Vivaldi of de Vijfde symfonie van Beethoven. Je kent ze vast wel, maar welke mogelijkheden bieden deze muziekstukken in je klas? We duiken in de jungle van klassieke muziek. Lees hoe je klassieke muziek op een toegankelijke manier kunt inzetten en wat de voord...

Muziekhoek

Muziekhoek

Ga je mee naar het museum?

 

Ga je mee naar het museum?

Zoveel te zien!

Ga je voor het eerst of kom je vaker misschien?

Schatkist, standbeeld, schilderij

Ga je mee naar het museum met mij?

 

Ga je mee naar het museum?

Zie ik je daar?

Zoveel mooie dingen maar ook wel eens raar

Een mummie en een dino-kop

G...

Expert

Beestenboel in de klas

Lesideeën met Duplo-dieren

Dieren, Duplo en kleuters. Een gouden combinatie. Het voorjaar komt eraan, de tijd van lammetjes in de wei en vogeltjes in de nestjes. Weet de kleuter alle namen van de dieren en hun jongen? Hoeveel zijn het er en bij welke kleur horen ze? Zou je ze als huisdier willen? Eten ze vlees of planten? Kortom, een vrolijke...

Speelwerktijd

Bouwen, vouwen en verven

De beste tips van Monique

Het eerste speelwerktijdartikel verscheen twee jaar geleden in de eerste proefeditie van Kleuteruniversiteit Magazine. Dit laatste artikel van Monique verzamelt de tien beste tips uit alle artikelen en video’s.

 

Expert

In jouw schoenen

Zet spel in om empathie te ontwikkelen

Ken jij dat ‘au-gevoel’ als iemand anders zich bezeert? Krijg jij ook jeuk als een ander over luizen praat? Dan is je empathie aan het werk: je leeft je in en verplaatst je in de ander. Empathie is essentieel voor een goede omgang en communicatie met anderen. Hoe kun je spel inzetten om empathie bij jonge kinderen t...

Expert

Opgeruimd staat netjes

Materialen uit het magazijn in de kunstles

Ik kijk een volle zaal in met enthousiaste kleuterleerkrachten die klaarzitten voor de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit. Ik vertel dat mijn workshop gaat over hoe je het materiaal dat je tijdens het opruimen van je magazijn vindt, kunt inzetten in je kunstlessen.

 

Voorleesverhaal

Per ongeluk kunst

Er klinkt een harde klik als Tess het knopje van het fototoestel indrukt. Dan hoort ze een ander geluid. Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, zegt het fototoestel. Het klinkt een beetje als muziek, maar het is niet echt mooie muziek.

 

Teamkamer

Blijven lezen

Waarom leesbevordering zo belangrijk is

Blijven lezen. Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend. En zijn allerlei mooie initiatieven om kinderen te stimuleren om te blijven lezen. Maar waarom is leesbevordering zo belangrijk, en waarom ook al op jonge leeftijd? Hoe stimuleer je leesplezier bij kinderen?

 

Expert

De letter van de week

Zes tips en handige downloads

‘Wat staat hier, meester?’ Een groepje kleuters heeft de letterstempels ontdekt. Ze willen heel graag weten welke woorden ze hebben gestempeld. Ik brabbel de letters die er staan achter elkaar en het groepje vertrekt tevreden naar de stempels om nog meer woorden te stempelen.

Voorleesverhaal

Boeken, boeken en nog eens boeken

Het lijkt wel een optocht. Een vader voorop en daarachter zes kinderen met een rugzak. Ze stappen flink door en kletsen ondertussen honderduit. Waar gaan ze naartoe?

Inspirerend onderwijs

Ritme, ruimte en rituelen

Een bezoek aan De Proeftuin

In Nederland en België zijn talloze voorbeelden van inspirerende scholen te vinden. In deze serie gaan wij bij deze scholen langs om inspiratie op te doen. Meester Sander is in Zwolle bij De Proeftuin. Een gloednieuwe school waar ze uitgaan van ritme, ruimte en rituelen.

 

Themahoek

Dag poes!

Juf Meriël vertelt over het werken met het Kleuteruniversiteit-project Dag poes!. Het project is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mies van Hout.

 

Expert

Los het lekker zelf op

Divergent denken als bouwsteen van ideaal kleuteronderwijs

Regelmatig moet ik de neiging onderdrukken om mijn kinderen ongevraagd oplossingen aan te reiken. Dat mislukt geregeld, want als volwassene overzie ik een situatie vaak sneller en heb ik meer levenservaring om op terug te vallen. Bovendien voel ik me verantwoordelijk voor het geluk van mijn kinderen. Reuze ingewikke...

Digihoek

Glow & Go Bot

De programmeerbare schildpad

De digitale wereld geeft eindeloze mogelijkheden in de klas. Maar hoe zet je digitale middelen op een juiste manier in bij kleuters? Meester Sander, kleutermeester en expert op het gebied van digitaal lesmateriaal in de onderbouw, geeft je de beste tips in de digihoek.

 

Teamkamer

Hoe doen zij dat?

Leesonderwijs in andere landen

Nederlandse jongeren scoren het laagst van de hele wereld als het aankomt op leesplezier. Veel experts wijzen naar het onderwijs. Hoe zit dat in andere landen? Kunnen we daar iets van leren? Wanneer beginnen ze daar met lezen? En doen ze het dan echt veel beter? Drie leerkrachten uit verschillende landen vertellen o...